Народна странка

Шиндић: Просветни радници морају бити приоритет у вакцинацији

Шиндић: Просветни радници морају бити приоритет у вакцинацији

Народна странка захтева од државних органа да против вируса корона приоритетно буду вакцинисани и просветни радници, поред здравствених радника, војске и полиције, изјавио је данас члан Одбора Народне странке Београд за образовање Бошко Шиндић.

„Учитељи, наставници и васпитачи су поред здравствених радника први на удару вируса. Наравно, вакцина коју ће грађани примати мора бити проверена и одобрена, а вакцинација мора бити добровољна“, рекао је Шиндић.

Шиндић је додао да је велики број просветних радника „на одсуству јер су заражени“, а значајан број представља ризичну групу због година и здравственог стања.

„Иста ситуација је и са ненаставним особљем, хигијеничарима, стручним сарадницима, администрацијом. Незаштићени наставници, такође, могу да угрозе здравље ученика са којима раде“, рекао је Шиндић.

Шиндић је навео да су просветни радници су током епидемије „поново показали велику пожртвованост и професионализам“ како би одржали ниво наставе у отежаним условима и да ученици не би остали ускраћени.

„Иако годинама раде у лошим условима без адекватних наставних средстава и уз ниска примања, режим их поново ставља у други план и њихово здравље и животи нису приоритет. Представницима власти су пуна уста бриге за ’нашу децу’, али је јасно да у њиховом систему просвета није приоритет. Овакав однос мора хитно да се промени“, рекао је Шиндић.

Шиндић је додао да ће се Народна странка залагати да се просветним радницима у Србији врати углед и заслужени положај у друштву, јер „држава која не поштује образовни систем нема будућност“.