Народна странка

Одборници Народне странке: Власт не чини апсолутно ништа на сузбијању амброзије

Одборници Народне странке: Власт не чини апсолутно ништа на сузбијању амброзије

Градска власт у Београду није урадила ништа на сузбијању амброзије, иако зна да сваки четврти Београђанин има проблем са алергијском реакцијом на полен те биљке, чија је концентрација у ваздуху највећа у августу и септембру, рекли су данас одборници Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић и Милош Павловић.

„Ове године није било ни хемијског сузбијања амброзије, нити механичког, које подразумева чупање биљке из корена и зато Београђани удишу полен у великој мери. Амброзија није сузбијана јер није спроведен тендер, па се град договорио са ’Зеленилом Београд’ да коси амброзију. Кошењем се, међутим, не сузбија амброзија“, рекла је Марина Липовац Танасковић у програму „Отворено“.

Марина Липовац Танасковић је навела да је власт најавила да ће ове године издвојити 100 милиона динара за сузбијање амброзије, али да није урађено ништа и „све је остало на пуким обећањима“, и додала да је и студија о амброзији коју је усвојила Скупштина Београда остала мртво слово на папиру.

„Концентрација полена амброзије највећа је у Новом Београду, а алергијом на полен те биљке највише су погођени становници градова јер угљен-моноксид и угљен-диоксид, којих је највише у ваздуху у градовима, појачавају реакцију на полен за 60 до 90 пута.

„Алергија на амброзију ће бити све већи проблем у свету. У Европи од алергије пати 33 милиона људи, док научници процењују да ће у следећих 10 година тај број порасти на 77 милиона“, рекла је Марина Липовац Танасковић.  

Павловић је рекао да град није спровео јавну набавку за сузбијање амброзије јер није било новца у буџету.

„Иако је градска власт најављивала да ће овогодишњи буџет бити највећи и грандиозан, није успела да нађе новац за сузбијање амброзије, као ни за решавање проблема кишне канализације, па Београд погађају велике поплаве када год падне мало јача киша“, рекао је Павловић.

Павловић је навео да је број зрна полена амброзије повећан четири пута од 2003. године.

Марина Липовац Танасковић истакла је и да је власт готово ништа не чини ни на смањењу загађености ваздуха, иако је Београд један од најзагађенијих градова у свету.

„Електране и топлане учествују са 49 одсто у укупном загађењу ваздуха, саобраћај са 23 одсто, индустрија са 16 одсто, а индивидуална стамбена ложишта са осам одсто“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Она је додала да би зато градска управа зато требало да промовише  бициклистички саобраћај, али да ни тим поводом не чини ништа, јер не гради нове бициклистичке стазе.

„Све раде погрешно и наопако, укидају тролејбуске линије, а тролејбуси не загађују ваздух, и купују аутобусе на дизел гориво, који су велики загађивачи“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Павловић је рекао да је у Београду четири месеца годишње загађеност ваздуха већа од дозвољене и да је зато угрожено здравље становништва, а да градска и републичка власт потпуно занемарују тај проблем.