Народна странка

Јовановић: У буџету Београда више новца за гондолу него за нове вртиће

Јовановић: У буџету Београда више новца за гондолу него за нове вртиће

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић позвао је данас заменика градоначелника Горана Весића да грађанима објасни "да ли је нормално" да у градском буџету за 2020. годину за "нелегалну" гондолу буде предвиђено 420 милиона динара а за градњу нових вртића 410 милиона.

Јовановић је упитао Весића "зашто је лагао" да ће у буџету за наредну годину градске општине имати више новца када је та сума "у динар једнака“ суми из ове године и износи 12,96 милијарди динара.

"Питам Весића како је могуће да је за јарбол у градском буџету за следећу годину предвиђено 307 милиона динара, а за изградњу нове аутобуске станице, која је требало да буде завршена у септембру ове године, само 204 милиона", рекао је Јовановић новинарима испред зграде Скупштине Београда уочи наставка седнице о предлогу градског буџета за 2020. годину.

Наводећи да инвестиције чине 17,39 одсто планираног буџета за наредну годину, а да су 2013. године, пре доласка СНС-а на власт, чиниле 33,65 одсто буџета Београда, Јовановић је казао да је буџет градског Секретаријата за јавни превоз за наредну годину "рекордан" и да износи 37 милијарди динара, а да је за пројекат београдског метроа предвиђено "нула динара“.

"Нема ни идејног пројекта иако је председник СНС Александар Вучић обећавао да ће прва линија метроа бити завршена до 2022. године, чак до краја 2021. године", навео је Јовановић.

Он је упитао Весића "одакле му право да планира продају градске имовине у вредности од 12,38 милијарди динара".

"То, Весићу, није ваша имовина, већ имовина коју су стварале генерације Београђана и које нису ни сањале да ће једног дана то да нетранспарентно распродаје Горан Весић", рекао је Јовановић.

Јовановић је позвао Весића и да предузме одговорност за то што је улици у главном граду, која је носила име "хероја антифашистичке борбе Стевана Филиповића", додељен назив по "усташком злочинцу Емилу Першки".

"Чујем да је Весић рекао да нема везе са тим и да о томе одлучује Комисија за именовање улица и тргова. Подсећам да у тој комисији седи заменица председница Скупштине Београда Андреа Радуловић, перјаница СНС-а, којој Весић даје јасне инструкције. Кад се направи брљотина, мушки је преузети одговорност, а не говорити да немате везе са одлукама владајуће већине", казао је Јовановић.