Народна странка

Јеремић: Непримерена употреба силе против грађана у Бањалуци

Јеремић: Непримерена употреба силе против грађана у Бањалуци

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је у Бањалуци да је примена силе против грађана који су мирно демонстрирали у том граду за дубоко жаљење.

“Не видим разлог за употребу силе против грађана који мирно демонстрирају, поготову у контексту велике људске и породичне трагедије која се догодила пре девет месеци, и за коју још увек није утврђена ничија одговорност. То је у цивилизованом свету неприхватљиво”, рекао је Јеремић телевизији Ал Џазира.

Јеремић је навео да у Бањалуци борави на позив Организације српских студената у иностранству, у чијем је оснивању учествовао још као студент. Он jе требало да буде главни говорник на годишњем скупу те организације, који је, међутим, отказан због догађаја у главном граду Републике Српске.

Председник Народне странке је, поводом протеста који се сваке суботе одржавају у Београду, оценио да ће у суботу, 29. децембра, бити испољена највећа енергија грађана до сада, што је јасан показатељ да се ситуација мења у поређењу са претходним месецима и годинама.

„Протести су грађански и није од пресудне важности ко се где налази и у којем реду шета, сви смо на њима једнаки и сви смо грађани Србије. Ово су протести много већи од протеста саме опозиције и можда је то један од разлога због којих су до сада били толико успешни. Народна странка и остале чланице Савеза за Србију дају логистичку подршку, попут обезбеђивања редара“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом изјаве председника Србије Александра Вучића да је спреман да разговара са грађанима али не и са „лажовима из опозиције“, навео да је то карактеристично примитивна изјава Вучића, који „више него очигледно показује знаке нервозе“, и додао да тај позив не би требало узимати превише озбиљно.

„Протести су изнедрили конкретне захтеве и док макар један од тих захтева не буде испуњен, мислим да нема потребе губити време на ријалити који би се одвијао на Андрићевом венцу у којем Вучић прима представнике демонстраната и као Тито 1968. године поручује 'студенти су у праву'. У томе једноставно не би требало учествовати“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке истакао је да би бојкот избора имао смисла само ако би то била јединствена одлука читаве опозиције.

Јеремић је навео да Вучић највероватније планира да распише ванредне изборе пред потписивање такозваног свеобухватног споразума Београда и Приштине и да режим затражи подршку народа за тај споразум, који неће бити представљен конкренто, него као одлука између мира и рата, а да онда те изборе покраде у нади да ће међународни фактор окренути главу због Косова.