Народна странка

Алексић: Невиђена контрола медија у кампањи, власт крије истину од грађана

Алексић: Невиђена контрола медија у кампањи, власт крије истину од грађана

Први потпредседник Народне странке и посланик у Скупштини Србије Мирослав Алексић изјавио је данас да кампања за београдске изборе није протекла у демократској атмосфери јер је власт готово потпуном контролом медија покушала да од грађана сакрије истину да Србија пропада и да је сиромаштво све веће.

„У кампањи је о Српској напредној странци на електронским медијима објављено 73.945 ’позитивних минута’, а о листи ’Драган Ђилас – Београд одлучује. Људи побеђују’ објављено је 2.255 ’позитивних минута’. Истовремено, о нашој листи је објављено 13.945 минута у негативном светлу, а о СНС-у 852 ’негативних минута’“, рекао је Алексић на седници републичког парламента.

Алексић је истакао да у таквом амбијенту нема демократије и истине, јер грађани нису свесни да власт сваког дана урушава систем и институције и не могу да схвате шта је истина, а шта лаж.

Први потпредседник странке Вука Јеремића је поновио предлог за оснивање парламентарног анкетног одбора за утврђивање чињеница о стању у медијима после приватизације.

„Власт не занима да се утврде чињенице о поштовању Закона о јавном информисању и да ли је држава изашла из власништва у медијима или је само власничку контролу заменила финансијском контролом. То је не занима јер уз помоћ тих медија креира лажну слику Србије и то новцем свих грађана из републичког буџета, јавних предузећа и буџета локалних самоуправа“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да у Србији данас готово нема слободног новинарства и да постоји невиђен степен аутоцензуре.

„Власт је у кампањи протеклих шест година и ти медији су сваког дана у изборној кампањи за режим. Колико су закони о приватизацији медија обесмишљени, најбоље говори то што је пројектно финансирање постало озбиљан коруптивни механизам за финансирање медија блиских режиму“, рекао је Алексић.