Народна странка

Држава да престане да вређа и оптужује грађане и смањи акцизе на гориво

Држава да престане да вређа и оптужује грађане и смањи акцизе на гориво

Поводом оптужби владајућег режима да опозициони лидери стоје иза организације протеста, народни посланик и први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић рекао је данас на конференцији за новинаре у Скупштини Србије да такви напади неће сакрити чињеницу да су грађани незадовољни високом ценом горива и да су изашли на улице.

Алексић је истакао да Народна странка осуђује сваки вид насиља од стране појединаца, али и сваки вид насиља државе према сваком грађанину Републике Србије.

„Уз свако насиље појединаца, осуђујемо инсценирано насиље којем држава прибегава како би у својим режимским медијима створили привид да се грађани међусобно туку“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да грађани Србије плаћају највишу цену горива у региону и да је то једини разлог за протест.

„Једино Хрватска у региону има већи удео државних такси и акциза у цени бензина и дизела од Србије, с тим што су у Хрватској далеко веће плате од оних у Србији. Држава Србија од својих грађана, од сваког литра бензина који сипају у резервоар својих аутомобила или трактора, узима 86 динара по литру на име такси и акциза“, навео је Алексић.

Први потпредседник Народне странке рекао је да је држава по основу такси и акциза до сада од грађана узела 220 милиона евра и да су грађани који протестују уместо одговора председника и премијерке добили „упирање прстом и оптужбе“.

„Уместо да  председник  и премијерка Републике Србије дају одговоре на захтеве грађана који данима протестују, они шаљу полицију на грађане, оптужујући их да они желе немире и да они тероришу грађане Србије. Подржавамо народ – да, бићемо на страни народа- да, јасно ћемо говорити истину без обзира на притиске и нападе и осудићемо председника који грађане који немају новца да плате гориво назива ’лудацима’“, истакао је Алексић.

Алексић је у име Народне странке позвао председника и премијерку да смање акцизе и таксе како би се смањила цена горива и да одговоре на захтев за регресирање дизела за пољопривредну производњу.

„Србија једина земља у региону  која не регресира гориво и због тога наши пољопривредници не могу бити конкурентни на тржишту. Њима је потребна подршка државе, а не стално завлачење руке у њихове џепове", закључио је Алексић.