Народна странка

Алексић о нишком аеродрому: Влада жртвује интерес грађана Србије у корист странаца

Алексић о нишком аеродрому: Влада жртвује интерес грађана Србије у корист странаца

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић питао је данас премијерку Ану Бранбић и министарку саобраћаја Зорану да ли је Влада Србије уговором о концесији београдског аеродрома „Никола Тесла“ са француском компанијом преузела обавезу да се не развијају други аеродроми како се не би стварала конкуренција француском концесионару.

Алексић је на седници Скупштине Србије питао и зашто је Влада Србије баш сада преузела аеродром „Константин Велики“ у Нишу.

„Како је могуће да Влада Србије није била у стању да сама управља аеродромом ’Никола Тесла’ у Београду и дала га под концесију странцима, а сада и те како хоће и зна да управља аеродромом у Нишу“, упитао је Алексић.
Алексић је истакао да је нишки аеродром у 2017. години остварио рекордних 331.582 путника и, према званичним статистикама, био други у Европи по расту броја путника.

„Зато су локалне власти у Нишу одлучиле да смање таксе како би карте биле још повољније за грађане Србије који користе тај аеродром“, рекао је Алексић.

Алексић је упитао да ли је разлог за предају нишког аеродрома Влади Србије на управљање и изјава председника Србије Александра Вучића, који је рекао да су „пустили аеродром у Нишу да се развија, упркос чињеници да менаџмент аеродрома није схватао да тако смањује раст аеродрома ’Никола Тесла’ у Београду“.

„Да ли то значи да би ми требало због интереса странаца жртвујемо јавни интерес грађана Србије? Да ли то значи да се неће развијати аеродром у Нишу, да се неће пустити у рад аеродром ’Морава’ у Лађевцима, чије отварање власт помиње од 2012. године и да неће бити ништа ни од аеродрома Поникве“, питао је Алексић.

Он је упитао и да ли то значи да остали делови Србије не би требало да се развијају и да не би требало да се заступа интерес грађана Србије да би власт удовољила странцима, којима распродаје све што је у јавном интересу читаве земље.

„Зашто би Град Ниш требало да плаћа надокнаду за 170 хектара земљишта које му је пренела Влада Србије, а да притом Арапи који су добили 120 хектара у Београду не плаћају ништа, јер су земљиште добили без надокнаде“, питао је Алексић.

Алексић је истакао да Народна странка предлаже, пошто локална власт у Нишу није способна да се избори за интерес грађана Ниша, Нишлије Влади Србије поклоне градоначелника Ниша Дарка Булатовића.