Народна странка

Народна странка Зрењанин: Власт одбила предлоге стручњака о мониторингу квалитета ваздуха

Народна странка Зрењанин: Власт одбила предлоге стручњака о мониторингу квалитета ваздуха

Народна сртранка захтева од актуелног градоначелника Сима Салапуре, али и његовог претходника, сада председника Скупштине Града, Чеда Јањића да обавесте грађане зашто су одлучили да игноришу савете стручних лица из Завода за заштиту јавног здравља Зрењанин везаних за мониторинг квалитета ваздуха у граду и околини, и одбили предлог Одсека за заштиту животне средине о повећању броја мерних места. Наиме, одлучено је да се финансира мерење квалитета ваздуха на само три места у граду, што је по мишљењу стручњака премало. 

Захтевамо и да наш градоначелник, али и председник Скупштине Града обавесте зашто се на интерактивној мапи Агенције за заштиту животне средине не налазе мерна места ни у Зрењанину, али ни у Елемиру, који је веома актуелан због рада Фабрике синтетичког каучука. 

Грађани Зрењанина, схвативши колико градска власт није у њиховој служби већ се бави имитацијом обављања своје функције, поново се самоорганизују и као у случају иницијативе Стоп Кафилерији, набављају сензоре за мониторинг, који показују да је ваздух веома опасан. Ни кошава не може да помогне рашчишћавању загађења, тренутно само из индивидуалних ложишта и саобраћајних гужви. 

Наши суграђани који имају хроничне дисајне проблеме не могу себи да дозволе луксуз да немају увид у тренутно стање ваздуха, посебно у времену пандемије пулмоналним вирусом. 

Подаци се могу проверити на сајту www.amskv.sepa.gov.rs, а на апликацији AirCare се грађани могу уверити колико се подаци разликују од званичних.

Да ли господа из власти мисле да ако нема званичних података о загађености ваздуха, то значи да удишемо чист ваздух? Да ли је ово само припрема за фризирање података када почне да ради Линглонг? Ако градоначелнику смета графит на згради који нас упозорава на опасност од те фабрике, па налаже хитно уклањање истог, шта онда да очекујемо да ће бити са резултатима мерења загађења?  
  
Наташа Велемир,
повереник Народне странке Зрењанин