Народна странка

Народна странка Зрењанин: Власт да појача градски превоз

Народна странка Зрењанин: Власт да појача градски превоз

Епидемиолошка ситуација проузрокована вирусом корона је изазвала бројне проблеме у нашем друштву, између осталог и у области градског саобраћаја. Након паузе током ванредног стања и летњег периода, многе линије градског превоза су почетком јесени наставиле са радом, али у редукованом режиму.

Народна странка Зрењанин је у разговору са нашим суграђанима дошла до закључка да су људи до недавно имали разумевања и сналазили се према својим могућностима. Употреба двоточкаша, као најчешћег вида превоза већине грађана, је смањена доласком хладнијег времена. Ниске температуре створиле су озбиљан проблем свима који нису возачи аутомобила, којима је такси превоз прескуп, а и пешачење није адекватно решење.

Становници насеља Дуваника користе само линију број 3 градског превоза, која осим овог, повезује и насеље Шумица са центром града и главном аутобуском станицом. Пре увођења ванредног стања, „тројка“ је имала континуиране вожње читавог дана, али је сада број полазака смањен, и то тако да је последњи полазак у 14.45, што је недопустиво, јер су становници ова два велика градска насеља до следећег јутра без везе са центром града. 

Ни други делови града, попут Шећеране или Мужље, нису повезани са остатком града у потребном обиму.  

Жалбе и петиције грађана нису уродиле никаквим плодом. Градски превозник, Нетбус, каже да нема интерес у редовним линијама, с обзиром на мали број путника. Чињеница јесте да је смањен број путника, али и да је стигла зима и да ће временски услови бити све гори.

Народна странка Зрењанин захтева од градске власти и Нетбуса да уведу минибусеве или изнађу неко друго решење, да не остављају више хиљада наших суграђана без јавног градског превоза, који не треба да буде профитабина, већ  друштвено одговорна категорија.

Нажалост, друштвену неодговорност виђамо ових дана на сваком кораку, од организације тзв „црног петка“ у држави где нисмо имали Велики петак, нити Ускрс, до тога да се грађани смрзавају испред ковид амбуланти, на улици или у шаторима без грејања. Грејалице би бар мало олакшале муке оболелима, а коштају мање од кафанских рачуна градских челника. О евентуалном коришћењу неких затворених простора се ни не размишља, а температуре се спуштају у минус.

Повереништво Народне странке Зрењанин