Народна странка

Народна странка Зрењанин: Споран уговор о изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода

Народна странка Зрењанин: Споран уговор о изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода

У понедељак, 9. новембра је у Зрењанину одржана велика свечаност, потписивање уговора о изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода. Потписивање још једног, крајње спорног и упитног уговора у низу, о којем су уместо нас одлучивали други, јер изгледа да ми не знамо шта је добро за нас. Иначе, ова инвестиција коштаће 30 милиона евра.

Народна странка констатује да је свима другима важнији Зрењанин него нама, Зрењанинцима. Фабрика воде, управљање отпадом, ЛингЛонг, приватизација водопривредних предузећа, а сад и централни пречистач! Уговор за ову кључну активност се потписује мимо било какве логичне и транспарентне процедуре, под маском Закона о сарадњи између Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата, као и Споразума о сарадњи између ове две државе.

На основу тог закона, наши градски представници, укључујући и бившег градоначелника, захтевали су да се овај уговор изузме из Закона о јавно-приватном партнерству и концесијама, што је потврдио и државни секретар Милун Тривунац, иако је очигледно да је у питању услуга од јавног значаја и комунална делатност.

Народна странка указује на констатацију да уговорне стране ништа не ограничава да сарађују и у другим областима које нису предмет Споразума, а одређено је и да споразуми, уговори, програми и пројекти који су закључени у складу са Споразумом, не подлежу јавним набавкама, тендерима, надметањима или другом поступку предвиђеним националнимзаконодавством Републике Србије (цитат из Уговора).

Компанија која се доводи као спасоносно решење се не налази чак ни у првих двадесет глобалних лидера у овој области, иако у Србији послују бар две компаније са те листе (СУЕЗ и Веолија).

С друге стране, ми у Србији имамо компаније које се баве решењима у овој области, попут фирме „Милановић третман воде“, ангажујући домаћу памет и знање. Да не помињемо домаће еминентне стручњаке и институције, почев од Института за водопривреду „Јарослав Черни“, преко београдског и новосадског универзитета, све до чувеног проф.др. Боже Далмације, који се више деценија баве овим проблемима.   

Опет ћемо жедни преко воде!

повереништво Народне странке Зрењанин