Народна странка

Народна странка Зрењанин: Ни културе, ни образовања, ни образа

Народна странка Зрењанин: Ни културе, ни образовања, ни образа

Почетком прошле недеље пао је плафон у једној средњој школи у Зрењанину. Крајем недеље пао је плафон у Народном позоришту, такође у Зрењанину. Врло симболично, школство и култура, пад плафона, почетак и крај недеље. У међувремену, а између школе и позоришта, гори вода, ваздух се види, земља нам се отима, а државе нема ни у траговима.

Народна странка Зрењанин изражава своју забринутост, док бивши градоначелник мудро ћути са позиције председника Скупштине града, јер је бивши, па нема одговорност, а нови градоначелник демагогише маниром тренираног политиканта.

Није поента владавине поплочавати асфалтиране улице, правити пристане или се сликати за паное, крадући славу врсним ученицима. Треба обезбедити деци воду из чесме коју могу да пију и којом се могу умити. Иако је фабрици воде која је у  приватном власништву град „упумпао“ око 100 милиона динара по неком незнаном основу, јер је уговор престао да важи, а услови дефинисани истим још увек нису испуњени, квалитет воде је и даље непознат. Треба обезбедити деци обележене пешачке прелазе и рампе на пружним прелазима на путу до школе. Град већ три календарске године не може да одлучи која фирма и за колики новац треба да уради тај посао. Деци треба обезбедити добре услове у школама, библиотекама и позориштима, како би се од малих ногу учили и култури, а не бацали отпад свуда по граду. Јавно предузеће „Резервати природе“ нема средстава да одржава градска језера у центру, која су у катастрофалном стању, зарасла у коров и пуна отпада, са запрљаним пречистачима и уништеном имовином. Све то на свега стотинак метара од мегаломанског централног трга на којем стоји целогодишњи вашар са дрвеним кућицама, толико насумично разбацан, да није ни чудо што је камион ЈКП оштетио и споменик краљу Петру, исти онај за који се ова власт толико здушно залагала.

Кажу да је Черчил током Другог светског рата питао шта ће се бранити у држави, ако се новац намењен култури пребаци у ратни буџет. Буџет Зрењанина је лако видети на сајту Града. Последња реченица у том документу гласи:

„Добро утврђен буџет је предуслов за реализацију јавних политика, стога позивамо све наше суграђане да се одговорно укључе у буџетске процесе и допринесу ефективној, економичној и ефикасној употреби јавних средстава у остваривању циљева који су овим буџетом постављени.“

Тужно, смешно, иронично, бахато.., назовите ову изјаву како хоћете, али Народна странка пита да ли неко стварно мисли да је довољно ово написати, и да је тиме његов посао готов? Средства се немилице троше, без икакве одговорности или јасне визије за Зрењанин. Заустављање овог галопирајућег пропадања је могуће само довођењем одговорних људи, професионалаца и стручњака који се баве својим послом и имају стратегију и циљеве иза којих стоје. До тада, ни културе, ни образовања, нити образа.

Повереништво Народне странке Зрењанин