Народна странка

Народна странка Зрењанин: Кружење интереса у природи

Народна странка Зрењанин: Кружење интереса у природи

Народна странка Зрењанин упозорава на нетранспарентност уговора додељеног предузећу “МЕТИТО” за изградњу централног пречистача отпадних вода.

Петнаест година се чекало на изградњу централног пречистача отпадних вода у Зрењанину, готово исто колико и на постројење за пречишћавање пијаће воде. А онда је пројекат поклоњен инвеститору Метито из УАЕ, по закону о међудржавној сарадњи, слично као и код постројења за пречишћавање пијаће воде. “Група Зиллио”, шта год то значило, је била  једини понуђач на тада расписаној јавној набавци, а због којег је накнадно мењан и закон како би се ово постројење и услуга легализовали.

Пречишћене воде за пиће у Зрењанину нема већ шест година након обећаног рока, па Народна странка пита да ли је ово судбина и пречистача отпадних вода? Колико ће грађане Зрењанина коштати ова авантура? Колико ће Град из буџета доплатити инвеститору као што је то чинио Зилио групи? Колико ће сваки грађанин Зрењанина додатно плаћати услугу пречишћавања? Да ли ће ико из градске власти бити одговоран уколико се догоди да се не спроводи у дело оно што је договорено? 

Зар нам једна грешка није довољна да научимо где треба да седнемо да не бисмо пали? Додељивање уговора од јавног значаја, од животног значаја за град и регион директним уговарањем, без процеса у којем би се разматрале и изабрале најбоље технологије, уз гаранцију цена и трошкова је у најмању руку преседан, као што је то била и тзв. фабрика воде!

Нaродна странка Зрењанин захтева од градоначелника и градских власти да објасне грађанима Зрењанина на чији захтев и по чијем налогу је овај уговор потписан, али и да пре издавања грађевинских дозвола доставе на јавни увид и јавну расправу комплетну техничко – технолошку документацију, уговоре као и детаљну калкулацију са јасно израженим трошковима, приходима али и ценом целокупне услуге по домаћинству.

Повереништво Народне странке Зрењанин