Народна странка

Народна странка Зрењанин: Јавна расправа поново затворена за јавност

Народна странка Зрењанин: Јавна расправа поново затворена за јавност

Отварање фабрике Линглонг прати веома много “јефтиних” трикова. Од тога да је полагање камена темељца било тачно у 10 сати и 18 минута, по фенг шуију, преко поклањања 96 хектара њива првог и другог реда у житници, вредних готово 12 милиона евра, а за производњу пнеуматика; од тога да је пројекат вредан  милијарду долара, а да ће бити запослено 1 200 наших и 300 кинеских радника, са бруто платом од 67.000 динара; од тога да ће Зрењанин коначно бити повезан ауто-путевима са Београдом и Новим Садом, али да ће тим путевима јездити шлепери од 24 сата дневно, да ће те путеве градити Кинези. Кинески радници у Линглонгу, али и било где другде у Србији, не подлежу нашим, већ кинеским законима, које је Вучић директно уговорио у Кини, а Скупштина Републике Србије брзопотезно усвојила.

Народна странка је на све ове, али и остале трикове власти указивала небројено пута до сада. Постављали смо питања, указивали на све нелогичности, покушали да учествујемо у јавној расправи о утицају ове мегафабрике на животну средину јесенас у Зрењанину, када нисмо пуштени у салу због “епидемиолошке ситуације”.  Знали смо за трик по имену “салами слајсинг” којим се сецкају дозволе и студије о изводљивости на ситне, непрепознатљиве комаде, али нисмо могли да верујемо да ће се догодити оно што се догодило пре десетак дана. 

Наиме, за 22. 02. 2021. у Новом Саду, у Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине је заказана још једна јавна расправа, за коју смо се јако добро припремили. Пријавили смо се унапред, послали питања, за случај да не уђемо на тај догађај припремили поднеске, које је требало предати на адреси различитој од оне на којој се расправа одвијала, негодовали на забрану да медији буду присутни, или да могу да уђу, али да не снимају… И на крају, заиста нисмо присуствовали том скупу јер су покушали да поделе пријављене учеснике у неколико група, што аутоматски анулира сврху јавне расправе.

Да циркус буде комплетан, побринуо се неко из власти. Из веома поузданих извора, иако незванично, смо добили информацију да је два дана пре новосадске представе све већ завршено, да су урађене све сагласности и добијени сви услови за Линглонг од стране Завода и Секретаријата за животну средину. Не желимо да верујемо, иако све горе наведено указује на то да се још једном неко ставио изнад закона, да је неко спреман да антидатира дозволе, да се правне процедуре у овој земљи не примењују на све, истом мером, да су странци испред сопственог народа, да улагачи нису улагачи већ израбљивачи, да животна средина није важна, да Царска бара, на само 2 км од Линглонга, као резерват природе није заштићена, да није важно какав ћемо ваздух да дишемо.

Народна странка Зрењанин