Народна странка

Народна странка Зрењанин: Година коју (не)треба заборавити

Народна странка Зрењанин: Година коју (не)треба заборавити

Година која је на измаку је чудна у готово сваком погледу. Дешавало се толико пуно ствари, а живот је стао. У Зрењанину је све то подигнуто на још виши ниво, са проблемима који су овде још израженији.

Народна странка Зрењанин је од почетка године упозоравала на пуно тога што овде не ваља. Фабрика воде, потпуни фијаско локалне и републичке власти, је и дословно имала експлозију, са повређеним радницима, са жедним грађанима и летос и у сред зиме, али и са силним донацијама и новогодишњом честитком од 112 милиона динара, којом је награђена пре само неколико дана.

Завршетак обилазнице око града је грандиозно најављиван пред изборе, као и у неколико претходних изборних циклуса. И чекаће неке нове изборе да се политичари владајуће гарнитуре поново сликају поред две машине, обећавајући да ће чим пре бити у функцији.

ЛингЛонг, понуђен као спасоносно решење за привреду и останак младих у земљи, фингирао је правну процедуру, па је студију о утицају на животну средину понудио за портирницу и трпезарију, али не и за производни погон. Чак је и расправа на ту тему имала облик трагикомедије.

Пешачки прелази у граду нису исцртани 3 године уназад. Паркинзи у граду су у очајном стању, али се наплаћују врло ревносно. Градски сабраћај је у стању распадања. Мини депоније смећа ничу и у центру и на периферији града као печурке после кише. 

Шлепер воде, који је стигао у Зрењанин као помоћ из покрајине на почетку пандемије је завршио на складишту локалног малопродајног ланца. Постављени су украси за „буђење пролећа, лета, јесени...“ на тргу испред градске куће. Изграђен је пристан на Бегеју, као и променада дуж реке, која ће сигурно ускоро бити чиста, с обзиром на то да је (опет) непознатој фирми додељен посао вредан 30 милиона евра за пречишћавање отпадних вода. Пред почетак школске године обећано је да ће Град обезбедити дезинфекциона средства и маске за школе и ученике, да би родитељи већ 1. септембра добили списак неопходних производа које морају сами да обезбеде. Приватни инвеститори граде нове зграде на местима где никако не припадају, а старе зграде бивају девастиране навијачким графитима, ако већ немају срећу да добију мурал са блаженопочившима. Полиција се не оглашава када у једном од већих градских насеља више од десет аутомобила буде разбијено током ноћи. Нико ог градских челника се није обратио јавности када је неколико градских улица остало без грејања услед оштећења топловода, оштећеног раскопавањем водоводних цеви које су попуцале због проблема са притиском, па су грађани били 40 сати без воде. Нови градоначелник је брзопотезно прихватио иницијативу да се не троши новац за прославу Нове године, али није хтео да каже којој приватној фирми ће бити намештен посао за пакетиће социјално угроженој деци.

Једина светла тачка ове године је организована акција грађана, удружених у Стоп Кафилерији, који су својим активизмом, успели да издејствују престанак рада фирми која нас је држала као таоце годинама уназад, не дајући нам да дишемо чист ваздух. 

Оно што треба памтити из ове године су и избори, организовани упркос катастрофалној пандемији. Народна странка, свесна опште ситуације како политичке тако медијске, али и здравствене, бојкотовала је ту фарсу, а 78 хиљада Зрењанинаца није гласало за „победничку коалицију“, показујући своје незадовољство начином на који се  влада овим градом.

Народна странка Зрењанин