Народна странка

Народна странка Зрењанин: Анкете комуналних предузећа представа за јавност, грађани не утичу на њихов рад

Народна странка Зрењанин: Анкете комуналних предузећа представа за јавност, грађани не утичу на њихов рад

Према Закону о комуналним делатностима, али и одлуци градске власти у Зрењанину, јавна комунална предузећа су у обавези да међу својим корисницима спроведу анкету, како би се грађани изјаснили о њиховим услугама.  ЈКП „Чистоћа и зеленило“  спроводи дату анкету у периоду од 05. новембра до 06. децембра. Наиме, на сајту овог комуналног предузећа, али и њиховим наплатним местима, је могуће попунити анкету о управљању комуналним отпадом, његовим депоновањем, о одржавању јавно прометних и зелених површина, као и о услугама зоохигијенске службе.

Народна странка Зрењанин закључује да је, као и толико пута до сада форма потпуно задовољена, јер и по стандарду ИСО 9001, који ово ЈКП  примењује, у обавези су да такво анкетирање спроведу. Суштински, ништа значајно се не мења у раду овог предузећа, без обзира на резултате анкете јер одговори грађана неће утицати на даљи рад предузећа. Пуно је важније чији ће партијски плен постати, и колико својих људи ће нека странка удомити, него колико ће бити у служби грађана.

Из разговора са грађанима, али и оног што се може видети када се прође улицама града, парковима или гробљима, рад овог ЈКП се оцењује прилично негативно. Народна странка напомиње да се таква оцена односи, пре свега, на менаџмент предузећа, не на саме раднике истог.   Ако се у граду појављују  дивље депоније на сваком кораку, нема везе да ли је реч о центру града или периферији, значи да управљање овим предузећем није добро. Или нема довољно контејнера, или нису стратешки добро распоређени, или динамика њиховог пражњења није задовољавајућа. Чак се поставља питање и мандатних казни  за несавесне појединце или организације.

Одржавање паркова и зелених површина у граду је, такође половично. Зеленила је све мање, плућа града су се свела на неколико паркова, квалитет дрвећа које се сади је дискутабилан. Стручњаци кажу да је сибирски брест, који је видљив на сваком кораку, изузетно лоше решење за град. Крт је, гране се лако ломе, корен му је дубок и инвазиван, па представља проблем за путеве, пешачке и бициклистичке стазе, као и темеље кућа.

С обзиром на то да сва јавна предузећа морају да направе план и програм рада за наредну годину, нас из Народне странке посебно интересује да ли ће у таквом плану бити места за раздвајање и рециклажу отпада, да ли ће бити пошумљавања, да ли ће се језера у центру града боље одржавати, да ли ћемо и почетком зиме имати „буђење пролећа“  на главном градском тргу, са вашаром који апсолутно не приличи центру града, да ли ће грађани моћи да дишу од амброзије, да ли ће нас снег опет у сред зиме изненадити...

Повереништво Народне странке Зрењанин