Народна странка

Народна странка Земун: Смањити лежарине за чамце док траје пандемија

Народна странка Земун: Смањити лежарине за чамце док траје пандемија

Марине на којима Земунци остављају чамце на чување имају веома велике лежарине, а прошле године је забележен историјски мали број излазака на Дунав. У условима пандемије посебно су пензионери и власници малих приватних фирми које се баве уловом рибе додатно осиромашили.

Ништа боље очито неће бити ни ове године, због чега Општински одбор Народне странке Земун на иницијативу Форума пензионера Народне странке, а поводом обележавања Међународног дана вода, захтева од општинских и градских власти укључујући ЈКП Зеленило Београд да се смање лежарине које људи плаћају док им чамци залуд леже на обали.

Мање цене и друга давања допринос су туристичкој атракцији јер шаренило чамаца и једрилица чини Земун оним што је он одувек био, а аласи подно Гардоша дика су многих генерација о којима сведочи и роман Река са четири ушћа и други овдашњи лауреати.

Народна странка ће се залагати да се критично стање у девастираном рибарству Србије из основа измени, када се зна да је у претходној декади буквално десеткован број регистрованих рибара са претходних 1.100 на садашњих једва стотинак у целој земљи, док је у Земуну сада остао само један. Хиљаде чланова њихових породица тиме је остало без прихода због немогућности да плаћају дозволу за рибарење коју издају Србија шуме чија је цена повећана на 90.000 динара годишње, док је за обавезни пословни простор и алатке и остале потрепштине потребно додатних 200.000.

У вези са водама, поред одлучне борбе за одбрану Ратног острва и Макиша, покрећемо иницијативу да се у Доњем и Горњем граду истраже и оспособе сви земунски бунари и јавне чесме, како би се у свом изворном облику ставили у службу грађанства.  

Народна странка Земун