Народна странка

Народна странка Ужице: Без даљих одлагања извршити инспекцијски надзор у АД "Ужице - гас"

Народна странка Ужице: Без даљих одлагања извршити инспекцијски надзор у АД "Ужице - гас"

Народна странка Ужице обавештава јавност да смо  3. марта 2021. године поновили пријаву Министарству рударства и енергетике Републике Србије, Сектору за нафту и гас - Одељењу за инспекцијску опреме под притиским.

Наиме, иако смо 7 децембра  поднели пријаву надлежној инспекцији и захтевали хитан инспекцијски надзор на основу основане сумње да су мерно-регулационе станице "Ужице гаса" пуштене у рад без употребних дозвола, одговор смо добили чак два месеца касније и поред чињенице да се у Ужицу  десила и експлозија у којој су повређени грађани и уништена имовина. Не само да  Инспекција није реаговали хитно, већ није реаговала уопште! Одговор је гласио да је за нашу пријаву надлежна Грађевинска  инспекција Градске управе за инспекцијске послове и комуналну полицију Града Ужица.

Добијени одговор не можемо да уважимо с обзиром на то да је супротан Закону о енергетици  (Сл.гласник бр.145/2014 чл.377) који дефинише права и дужности поменуте инспекције надлежног Министарства.

Зато смо поновили наш захтев да се без даљих одлагања изврши инспекцијски надзор у АД  "Ужице - гас". Неопходно је да инстарство, у складу са својом законском обавезом утврди да ли је од надлежног органа прибављено одобрење за пуштање у рад мерно-регулационих станица. 

Нашу поновљену пријаву допунили смо и захтевима да се провери да ли "Ужице - гас "врши редовну контролу нивоа одоризације гаса, као и да ли кућни гасни прикључци на територији Ужица имају употребне дозволе.

Напомињемо да смо наша сазнања о нелегалним објектима "Ужице - гаса" изнели најпре у оквиру Кривичне пријаве коју смо поднели против Тихомира Петковића, бившег градоначелника Ужица и Миће Мићића, власника МПП "Јединство" из Севојна.

Основано сумњамо, не само да је настанком "Ужице - гаса" настао механизам за милионско пљачкање грађана Ужица, већ и озбиљан безбедосни ризик по здравље, живот и имовину грађана. Зато било какво оглашавање ненадлежности или заташкавање афере "Ужице- гас" неће дати резултате. Оно само може проширити листу саучесника у пљачки грађани и угрожавању њихове безбедности.

Ивана Парлић
председница Градског одбора Народне странке Ужице