Народна странка

Народна странка Ужице: Бескрупулозна пљачка која траје у граду који се гуши

Народна странка Ужице: Бескрупулозна пљачка која траје у граду који се гуши

Ивана Парлић, повереник Наронe странке Ужице поднела је Вишем јавном тужилаштву у Ужицу у име Народне странке кривичну пријаву против дојучерашњег градоначелника Ужица Тихомира Петковића, тренутно посланика Српске напредне странке у  Народној скупштини Републике Србије и Миће Мићића, дирекора МПП „Јединство“ из Севојна због основане сумње да су извршили кривично дело Злоупотреба службеног положаја из чл.359 став 3 у вези са чл.33 Кривичног закона Републике Србије.

Народна странка Ужице дошла је у посед документације која доказује да су доскорашњи градоначелник Тихомир Петковић и директор и власник приватне фирме МПП „Јединство“ Мића Мићић, као саучесници осмислили и реализовали механизам за милионску пљачку грађана Ужица која и данас траје. Наиме, иако је Град Ужице током прјектовања и изградње магистралног гасовода Прељина - Ужице као инвеститор, најпре већински учествовао у овом пројекту, а потом због недостатка новца имао повољан аранжман са  НИС „Енергогас“, данашњим ЈП „Србијагас“, који је предвиђао да се по окончању радова градске котларнице прикључе на челични дистрибутивни гасовод у власништву ЈП „Србијагаса“, а да прикључне  таксе буду плаћане локалној самоуправи без накнаде „Србијагасу“, у мају 2007. године Град Ужице и приватна компанија МПП „Јединство“ власника Миће Мићића оснивају Акционарско друштво „Ужице - гас“ које постаје механизам за пљачку буџета Града Ужица, ЈКП „Градска топлана“ Ужице и грађана Ужица.

Већ у оснивачком акту новооснованог акционарског друштва почело се са припремним радњама за будуће стицање противправне имовинске користи АД „Ужице - гас“, а на штету Града Ужица. Тада почињу да се ређају готово невероватни односи између града и овог већински приватног акционарског друштва, а на штету града. Дрско и безобзирно, градоначелник Петковић и власник приватне компаније МПП „Јединство“ Мићић обезебедили су Граду подређени положај у новооснованом акционаском друштву „Ужице - гас“, МПП "Јединству" повлашћени положај, а створеном АД "Ужице - гас" монополски положај на тржишту, за разлику од свега 8.000 еура - za колико је већи новчани оснивачки улог приватне компаније. Махинацијама је одређено да Град Ужице има 30 одсто, а МПП "Јединство" 70 одсто удела у АД "Ужице - гас".

Посебно је скандалозно како је дефинисан неновчани улог МПП „Јединство“. Наиме, Град је признао овој приватној компанији  да њен неновчану улог буде невероватних 12.750.000 евра, реч је о будућој наплати прикључка од 13.500 потенцијалних, будућих индивидуалних потрошача. Дакле, Град је признао овој приватној компанији  да њен неновчани улог буде новац грађана Ужица који ће као будући потрошачи на име прикључка платити овој компанији!

Тако је, на самом почетку, за један од најзагађенијих градова у Србији новоформирано АД "Ужице - гас" без тржишне логике, а зарад противзаконитог стицања профита одредило највишу цену прикључка на гас у Србији од скоро 1.000 евра по домаћинству (13.500 потрошача пута 1000 евра = оснивачки улог "Јединства") Тако је настао и јединствен случај у Србији да између ЈКП „Градска топалана“ и продавца енергената постоји посредник, а то је у овом случају  АД „Ужице - гас“  у већинском власнику приватне компаније Миће Мићића.

Тако је „Ужице - гас“ постао инструмент за пљачкање буџета Града Ужица, задуживање ЈКП „Топлота“ и пљачкање Ужичана кроз најскупљу цену гасног прикључка у Србији, најскупљу набавну цену гаса у Србији, најскупљу цену коју плаћају крајњи потрошачи, као и убедљиво најскупље конверзије котларница у држави. То се све дешава у граду који је један од најзагађенијих у Србији и коме је ј гасификација једини начин да грађани током 6 месеци грејне сезоне  не удишу ваздух опасан по здравље. То ово кривично дело чини посебно бескрупулозним.

Конверзија 8 котларница, колико је током протеклих неколико година  урађено за време мандата Тихомира Петковића, најсликовитије показују размеру криминалних активности и пљачке:

1.Конверзија котларнице „Липа“, у центру Ужица, код Цркве Светог Марка

Према понуди „Србијагаса“ која није прихваћена, прикључивање ове котларнице на гас било би реализовано по понуђеној цени од 30.000 евра. За идентичну услугу, АД „Ужице - гас“ наплатило је цену од 390.000 евра са обрачунатим ПДВ-ом! Овај износ у ратама акционарском друштву плаћа ЈКП „Градска топлана“ Ужице. На овај начин ЈКП „Градска топлана“ постаје дужник акционарског друштав „Ужице - гас“, иако је то јавно предузеће могло да по истој цени као што је понуда „Србијагаса“ извести наведени прикључак.

2.Конверзија котларнице „Међај“ у центру Ужица

Иако је по техничким условима које је израдило и доставило предузеће „Србијагас“ конверзија могла бити урађена за цену од 22.000 евра, за потпуно исти посао АД „Ужице - гас“ доставља понуду од невероватних 717.000 евра! Након противљења запослених у ЈКП "Градска топлана" Ужице, градоначелник обавештава запослене да је „спустио“ цену на 280.000 евра што је и даље чак више од 10 пуна скупље од понуде „Србијагаса“.

Посебно је знимљиво  да је  директор ЈКП "Градска топлана" Зоран Шибалић у више наврата покушавао да одврати градоначелника од намере да задужи Ужичане на незаконит начин. О томе је и говорио јавно пред одборницима Скуштине града.

У исто време, технички директор Милован Марић доставаља градоначелнику пример трошкова за потпуно идентичне послове које би ЈКП „Градска топлана“ могла да спроведе уместо „Ужице – гас“ по цени десетоструко нижој. Скандалозно је да је градоначелник на противљење директора ЈКП „Градска топлана“ да спроводе штетене и противправне уговоре реаговао посебном наредбом - налогом којим се обуставља поступак прикључења на гасни вод ЈП „Србијагаса“ по цени од 22.000 евра и наређује прихватање понуде од АД „Ужице - гас“ по цени од 280.000 евра!

Овде су наведена два примера, а конверзија свих 8 котларница на гас обављена је на идентичан начин, па се нанета штета мери стотинама хиљада евра што ће истрага, верујемо, и показати.

Због писане наредбе дојучерашњег градоначелника Петковића да се гас набавља искључиво преко посредника – АД“ Ужице - гас“ , што је јединствен случај у Србији, ЈКП „Градска топлана“ плаћа гас непуних 7 динара скупље од цене по којој га продаје „Србијагас“. Како ЈКП „Градска топлана“ испоручи 5 милона кубика гаса према крајњим корисицима, јасно је да се у АД "Ужице - гас"  годишње слива 30.000.000 динара екстрапрофита директно из џепа крајњих потрошача, само по овом основу. То је уједно и разлог због ког Ужичани гас најскупље плаћају.

С обзиром на то да износ прибављене противправне имовинске користи на штету буџетских средстава као и крајњих корисника прелази износ од 200.000.000 динара, као и са обзиром на то да је пријављени Петковићу време изврешења кривичног дела био градоначелник , Народна странака Ужице је у поднетој кривичној пријави предложила Вишем јавном тужилаштву у Ужицу да процени да ли је за овај предмет евентуално надлежно Тужилаштво за организовани криминал у Београду.

Ивана Парлић
повереник Народне странке Ужице