Народна странка

Светлана Козић (Кикинда): Стоп кршењу Устава

Светлана Козић (Кикинда): Стоп кршењу Устава

На трибини „Стоп кршењу Устава“, одржаној поводом Дана државности посланица Народне странке у Скупштини Војводине Светлана Козић изјавила је да Устав најчешће крши сама власт, а нарочито председник државе и све то, пошто је Устав основни правни акт и темељ државе, озбиљно угрожава све грађане.

„Одговорност председника због ових кршења немогуће је спровести, јер Устав захтева да поступак покрене трећина од укупног броја народних посланика, а опозиција  их нема толико. Спровођење смене власти изборима је такође немогуће због огромног процента гласача чији су гласови уценом, претњом или давањем материјалне користи унапред загарантовани власти. Расплет ситуације тоталне узурпираности избора и институција може се очекивати само од бојкота и протеста“, рекла је Козић.

На куповине гласова давањем огрева или пакета намирница, Козић се осврнула речима: „Један је народ чија власт на власти опстаје захваљујући сиромаштву. Та власт нема интереса да га из сиромаштва извуче, јер би тиме секла грану на којој седи“.

Кроз њено излагање набројани су бројни примери овог кршења, највише кроз уплитање председника у надлежности судова, полиције, послове са привредом, медијске хајке на неистомишљенике, обављање истовремено две функције које су у сукобу интереса – председника државе и председника странке...

У дискусији је закључено да се отпор режиму може проширити међу грађанима само јачим активностима опозиције и у Кикинди.

Преносе Кикиндске новине