Народна странка

Светлана Козић (Народна странка): Ово је НАШ Горњи Банат!

Светлана Козић (Народна странка): Ово је НАШ Горњи Банат!

преузето са Без цензуре инфо

Грађани општине Кикинда добили су новог директора предузећа "Горњи Банат", имајући у виду да се ово предузеће бави веома деликатним пословима а путем "Кикиндских новина" информисани сте о карактеристикама човека из Србобрана, каква је реакција јавности на смену господина Фелбаба и именовање Шимпраге на функцију директора "Горњег баната"?

Предузеће "Горњи Банат" је у државном власништву. Ради се о регионалном предузећу које покрива четири општине и чија је одговорност заснована на управљању системом канала за наводњавање и одводњавање. Ризик давања оваквог једног предузећа у несигурне и нестручне руке је огроман јер се ради о одређеном систему безбедности. Безбедност није нешто што се може приватизовати, а постоје најаве тога, и није нешто што се сме дати у руке човеку или групи људи који се по први пут сусрећу са тако нечим. Знамо сви да поплаве нису ретке у Војводини, да је Војводина склона таквим непогодама и такође знамо колико је до сада систем одводњавања спасао околна подручја од поплава. Из тог разлога апелујем на велики опрез. Имамо злу судбину као и многа места у окружењу, а то је да нам се на руководећа места делегирају људи из других средина. Имали смо ситуацију да нам се менаџмент ЈП "Кикинда"  делегирао из Београда, и сада имамо директора једног другог предузерћа који се доводи из Србобрана. У Кикинди нема радних места за високо образоване младе људе, са правим дипломама. Такви људи доживљавају неправду. Зато је веома важна борба за локални интерес. Не можемо прихватити да људи који немају мотив, чије породице не живе овде, воде бригу о нашим најелементарнијим ресурсима.

Колико утиче рад овог предузећа на живот и стандард грађана Кикинде ? Питам из разлога што се у "Кикиндским новинама" могло прочитати да је на седници Владе Србије која је одржана 15. октобра прошле године, донета одлука да се крене у процес приватизације водопривредних друштава, а на списку је и ВПД "Горњи Банат".

Ово предузеће поред тога што има своје запослене раднике у водопривредној делатности послује и на слободном тржишту на пословима одржавања. Предузеће сарађује и са осталим привредним субјектима на комерцијалној основи и тиме обезбеђује додатне приходе, те је његов значај немогуће ограничити само на водопривредну делатност. У предходним деценијама "Горњи Банат" је итекако водило рачуна о испуњењу свих стандарда које је пратило ову делатност. Бојим се да ће довођењем нестручног кадра историја овог одговорног рада бити обезвређена и урушена. Фирма је одрађивала озбиљне пословне подухвате са веома квалитетном механизацијом и лично сматрам да ово предузеће не би требало да се приватизује јер би то значило приватизацију безбедносног система. Заправо мишљења сам да су највероватније те услужне делатности које је ова фирма одрађивала заправо и предмет интересовања новог менаџера из Србобрана, те да би у томе нашао додатне приходе можда и за странку којој припада, а то је СНС. 

Да ли је и ранијих година предузеће "Горњи Банат" био интересантан као страначки плен?

Колико ја памтим и пратим политичка дешавања у Кикинди знам да је дугогодишњи директор "Горњег Баната" господин Фелбаб ову фирму водио мање или више успешно, али без скандала. То што неко у овој малој средини нема сазнања о лошим пословним потезима предходног директора јасно говори о томе да је то било солидно пословање. Остаје нам да пратимо даље ситуацију у погледу тога како један спортиста води тако озбиљну фирму која се бави безбедношћу грађане четири општине.

Опозиција у Кикинди мораће да буде мало озбиљније организована у правцу постављања питања на тему овог предузећа министарству јер је то понављам државна фирма где локална власт нема формално правно ингеренције. Шимпрагу ћемо морати да пратимо постављањем питања вишим нивоима власти. Проблем се већ назире у томе да ово предузеће већ данас доласком Шимпраге неће моћи да искочи из шаблона који је присутан у свим фирмама где СНС врши власт и у истим руководи. Страначки човек мора у сваком тренутку одрађивати страначке послове. Најезда је таквих кадрова у свакој општини па тако и у Кикинди, као најезда скакаваца. 

Да ли сматрате да у таквим околностима господин Шимпрага неће бити само директор предузећа "Горњи Банат", него да ће у наредном периоду имати озбиљна задужења у предизборним активностима СНС на простору Кикинде ?

Сви су они дужни да се странци одужују тако да своје позиције оправдају извршењем задатака које им СНС наложи. Та странка тако функционише. Цео систем Власти СНС је заснован на робовима из јавног сектора, те су тако робови дужни да својим "робовласницима" остварују амбиције останка на власти, то јест на функцији. 

Доласком Шимпраге у Кикинду по свему судећи Кикинда као и Србобран болује од исте болести, а то је "да немамо квалитетних кадрова". То су речи предходног председника општине Србобран када је морао по налогу повереника СНС запошљавати људе из других средина, као ви сада у Кикинди. Да ли је то "болест" или нешто друго ? 

Тодор Шимпрага је доведен у Кикинду да би обезбедио што већи број гласова за СНС на наредним изборима. Мислим да му је то превасходни задатак. Што се тиче Кикинђана и немања стучних кадрова који би попунили Шимпрагино радно место - је потпуна неистина. Познајем људе са озбиљним дипломама који раде на траци фабрике каблова, познајем људе са дипломама који прелазе границу да би брали вишње у Румунији, и сву ту жртву подносе из разлога што нису хтели да потпишу приступницу СНС. Нису пристали да за СНС купују гласове и да уцењују своје рођаке да гласају за њих. Ја им на томе честитам. Кикинда као и Србобран има квалитетне младе кадрове само што је на површину испливао друштвени талог.

Велики сам локалпатриота и залажем се за свеопшту децентрализацију. Кадрирање "одозго" и довођењем људи са стране за мене је неприхватљиво зато што сматрам да људи из једне средине имају право да сами утичу на квалитет живота у њој. То је наше људско и грађанско право и да сва наметања и довођења које - кога из других средина који се безобразно намећу из Београда или од стране којекаквих повереника не смемо имати толеранције. Мислим да ми у Кикинди, као и ви у Србобрану, морамо да покажемо зубе и да кажемо - ОВО ЈЕ НАШ ГРАД.