Народна странка

Народна странка Суботица: Условљена "безусловна" љубав између СВМ-а и СНС-а

Народна странка Суботица: Условљена "безусловна" љубав између СВМ-а и СНС-а

Поводом недавних изјава господина Иштвана Пастора, председника Скупштине АП Војоводине, председника СВМ и као председника Скупштине „Парк Палић“д.о.о, а у вези са контролом финансирања пројекта Аква парка, став Народне странке Суботица предочава члан Извршног одбора Народне странке, координатор Народне странке за Севернобачки округ и члан Градског одбора Суботица, Немања Шарчевић.

„Проблеми очигледно постоје, и то не од данас, већ дужи временски период, што нас чини да са садашњим стањем развоја Палића будемо незадовољни, а и да су нам очекивања крајње скептична.

Наиме, сама одлука о изградњи Аква парка је донета без претходно ваљано припремљене студије оправданости, уз импровизацију и избегавање консултација са референтним стручњацима, и уз занемаривање улоге грађанске јавности.

На крајње лош и погубан начин управљања Градом и локалним развојем сам упозоравао као председник Удружења „Слободан Град“ и као посланик у Скупштини АП Војводине и то више пута, између осталог и на седници одржаној 14. новембра 2018. године, којом је председавао Иштван Пастор, на којој  сам истакао „да је кључно питање развоја Палића чистоћа језера, а да је „Аква парк“ дискутабилна инвестиција коју ће на крају дебело платити, нико други, до грађани Суботице“.

И не само то, постављао сам и питање одговорности тадашњег градоначалника и шефа суботичких напредњака др Лабан Богдана и његових сарадника, и то више пута – а као да нисам.

Са жаљењем могу да констатујем да Иштван Пастор тада као председник Скупштине АПВ није реаговао на указане нерегуларности пројеката на језеру Палић и да није ни као грађанин показао никакво интересовање у односу на неадекватну и сумњиву реализацију пројеката о којима су извештавали и многобројни медији. Коначно, није имао ни ту врсту савести ни онда када је као коалициони партнер у вршењу власти са СНС-ом договарао исти тај пројекат. А такође није имао ниједне (јавне) речи примедбе, ни као тадашњи члан Скупштине „Парк Палић“д.о.о, да би тек сада у ситуацији персонализоване одговорности изразио врло озбиљне сумње на досадашње пословање.

Не знамо тачно шта је у питању. Да ли је у питању: „чист рачун дуга љубав“, или је у питању „хоћу свој део, нећете да ме преварите“, или је ипак (и) нешто треће, четврто, пето…у питању – не знамо. Али сигурно знамо једно: да је у сваком питању (бар) пола одговора.

Иако индикативно садашње интересовање господина Пастора за финансијску уредност пројекта, наилази на нашу пуну подршку, упркос томе што имамо оправдану дозу неповерења и резерве према прокламованом независном раду контролних државних институција.

Народна странка стога инситира да се неодложно формира Грађанска порота, као независно тело, састављено од угледних стручњака и грађана, као вид додатног непосредног надзора грађана над поступком управљања јавним ресурсима.

Грађанска порота би у великој мери помогла враћању поверања грађана у институције, али и отклонила (или потврдила) сумње везане за управљање јавним ресурсима, како капиталних пројеката на Палићу тако и актуелне изградње позоришта, као и будуће изградње болнице, градског стадиона…, а имала би и озбиљног посла у сагледавању актуелног, капиталног улагања у – Дому за децу ометену у развоју „Колевка“ Суботица.

Народна странка даје реч да ће, када преузме одговорност одмах формирати Грађанску пороту, а чијем сазиву би био, што да не, добродошао „тренутни“  господин Пастор, а на корист свих грађана Суботице”, наводи Немања Шарчевић.

Народна странка Суботица