Народна странка

Народна странка Суботица: Због празног буџета власт би да узме новац од фриленсера

Народна странка Суботица: Због празног буџета власт би да узме новац од фриленсера

Власт је у Србији у претходном периоду делила бесплатно земљиште, давала велике подстицаје страним инвеститорима, опраштала је дугове свим послушницима партије, а сада би да уништи најпрогресивнију радну снагу Србије и да од фриленсера тражи надокнаду за своју погрешну политику и празан буџет. То најбоље говори колико је погрешна економска политика власти у претходних осам година.

Решење за раднике на интернету је слободна зона ИТ индустрије у којој ће се убудуће обрачунавати порез од 5 одсто на све приходе од услуга које они обављају. Фриленсери, којих је безмало 100.000, нису на терету државе и приходују од интелектуалних услуга које плаћају странци.

Просечан месечни приход радника у ИТ сектору који пружа своје услуге у иностранству износи нешто мање од 1 000 евра. Држава се спрема да ретроактивно наплати порез на приходе за последњих пет година, а пореска стопа са каматом и казненим одредбам износиће и до 80%.

То значи да држава планира да по једном фриленсеру потражује у просеку чак 48.000 евра, и да би, ако не буду имали да плате толико, „војска судских извршитеља могла да им отима имовину“.

Поред осталог, подсећања ради, порези и доприноси износе 60% од плате и да подразумевају привилегију здравтвеног осигурања.
Ретроактивном наплатом пореза држава чини крађу за ту привилегују. Како су се лечили ти људи? Плаћањем услуга приватних лекара. Ко ће им надокнадити та средства ако порез плате ретроактивно?Скандалозна је било каква ретроактивна наплата пореза.

Суботички одбор Народне странке позива све фриленсере којима је потреба правна помоћ да се јаве на [email protected]

Народна странка Суботица