Народна странка

Народна странка Суботица: Пази! Позор! Vigyaz! Рачун за струју! Опасно по живот!

Народна странка Суботица: Пази! Позор! Vigyaz! Рачун за струју! Опасно по живот!

Члан Председништва и председник Одбора за привреду и предузетништво Народне странке Владимир Ковачевић констатовао је „да је струја од 1. фебруара поскупела за 3,4 одсто и то усред епидемије вируса корона и грејне сезоне, односно, између 150 динара и 200 динара по домаћинству, што је довољно да грађани плате обећани „поклон“ државе од 60 евра, не рачунајући камату коју ће народ платити на позајмљена средства државе“. А да и не спомињемо немилосрдну одмазду над дужницима за неплаћене рачуне за потрошену електричну енергију од, за то већ спремне хорде утеривача дугова – извршитеља.

“Народна странка упозорава да не постоји ниједан оправдан разлог за повећања цене струје у овом тренутку, јер се цена угља, који је главни енергент у Србији, није повећавала, а ни потребне реформе енергетског система нису планиране.

Струја је поскупела и, између осталог, и због „крпљења“ неефиксаног, корумпираног и лоше вођеног система какав је Електропривреда Србије (ЕПС). Ту ни двоцифрено процентуално повећање цене струје не би помогло и само страх од реакције грађана спречава власт да од њих захвати више.

Влада Србије као главни разлог поскупљења наводи раст намета за струју такозваним повлашћеним произвођачима електричне енергије који производе струју из обновљивих извора, као и то што је струја у Србији најјефтинија у Европи. Међутим, нити је струја у Србији најјефтинија у Европи, нити намети повлашћеним произвођачима могу бити толики да оправдају повећања. Главни разлог је лоше пословање ЕПС-а и минимални профити који нису довољни за неопходне инвестиције. Тако да ће, као и много пута раније, новац прикупљен повећањем цене струје отићи у „бунар“.

Последње поскупљење цене струје из 2019. године је отишло на повећање плата запослених, или на сумњиве тендере. Само су током 2018. године и 2019. године мимо Закона о јавним набавкама ненаменски потрошили невероватних 255 милиона евра“, наглашава Владимир Ковачевић, члан Председништва и Председник Одбора за привреду и предузетништво Народне странке.

Градски одбор Народне странке Суботице дели сву забринутост и бојазан суграђана да, уколико се овакав тренд поскупљења и харача од стране однарођене СНС власти што пре не заустави, ускоро неће бити потребно да последњи грађанин Србије који буде напуштао земљу угаси светло, јер ће до тада већ завладати мркли мрак и тама над безданом.

Александар Илић
председник Извршног одбора Народне странке Суботица