Народна странка

Народна странка Сoмбор: Коме смета статистика о рођеним и преминулим суграђанима?

Народна странка Сoмбор: Коме смета статистика о рођеним и преминулим суграђанима?

Одлуком Градске управе Града Сомбора, укинута је рубрика „Рођени, венчани, умрли,“ која је још од 1954. године, са краћим прекидима, излазила петком у локалним „Сомборским новинама“, тако да читаоци, Сомборци, убудуће неће моћи да сазнају колико је, током седмице, склопљено бракова, колико је суграђана преминуло, а колико је рођено. 

Градска управа је одлуку донела на основу „мишљења“ Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, у којем, осим осталог, стоји и да „подаци садржани у матичним књигама спадају у нарочито осетљиве податке, односно, податке о личности, који као такви, не могу да буду доступни трећим лицима.“ 

Позивајући се на Закон о матичним књигама из 2009. године, на допуне/измена Закона из 2014. и 2018. године, у којем се експлицитно говори коме могу да се учине доступним подаци садржани у матичним књигама, односно, лицу на које се ти подаци односе, образложено је да „не постоји законски основ да се лични подаци из матичних књига ( име, презиме, датум рођења, датум смрти и друго), учине доступним било коме ван круга законом предвиђених лица“ . 

Како је саопштено у јавности, таква одлука надлежних органа донета  је након што је редакција „Сомборских новина“ упутила захтев матичној служби у Сомбору да достави податке о рођеним и умрлим за претходних неколико година, да би ова тема била новинарски обрађена. Након свега, намеће се питање: како то да се, према наведеним одредбама, годинама уназад кршио закон а да то никоме није сметало? 

Да ли је можда, градске власти забринуо податак о енормно повећаном броју умрлих крајем прошле и почетком ове године? Да ли је за то крива епидемија вируса корона и има ли нешто проблематично у до сада објављиваним подацима о смртности? 

 У сваком случају све ово, без обзира на позивање на законе и прописе, личи на својеврсну цензуру и мирише на стару флоскулу о потреби да се „не узнемирава јавност“, посебно не у „златно доба“. 

Статистика о „животу и смрти“ у Сомбору (барем она која је до сада била видљива у локалном листу), је неумољива, па према подацима из тих истих, „Сомборских новина“, које преноси један пажљиви читалац - корисник друштвених мрежа: последње недеље новембра 2020. било је 16 рођених и 48 умрлих, прве недеље децембра 23 рођених и 58 умрлих, друге недеље децембра 16 рођених и 64 умрлих, треће недеље децембра 2020. 13 рођених 92 умрлих, тако да се у року од месец дана, број умрлих на недељном нивоу скоро удвостручио. 

Повереништво Народне странке Сомбор