Народна странка

Народна странка Раковица: Насеље Кнежевац без школе и обданишта

Народна странка Раковица: Насеље Кнежевац без школе и обданишта

Насеље Кнежевац у Градској општини Раковица нема своју основну школу, односно постојећа школа је истурено одељење ОШ ’’14. октобар’’ са Петловог Брда. Исто тако ово насеље нема ниједно обданиште, а породице у овом насељу су принуђене да своју децу уписују у обданишта на Миљаковцу, Канаревом брду, Петловом брду, Видиковцу и другим суседним насељима.

Како се насеље у протеклих десет година знатно проширило, са тенденцијом да се још више урбанизује, а што подразумева нагло повећање броја новорођене деце, стекли су се одавно услови да овај део Београда добије своју школу и обданишта.

Према подацима са сајта Општине Раковица, према попису из 2011. године, Раковица је имала 108.413 становника, који број се до данас сигурно значајно повећао, с обзиром на брзу градњу стамбених зграда.

Структура радно ангажованог становништва, њихово животно доба, и узраст деце у свакој породици су веома битни, па како у овом делу града преовладавају запослени у јавном сектору (полиција, војска, просвета, здравство), који свакодневно одсуствују из свог домаћинства већим делом радног дана, подразумева се да њихову децу треба збринути на сигурном и да је обавеза локалних власти да за то створе услове, а не да радно ангажоване родитеље препусте самима себи под паролом „како се ко снађе“.

Међутим небригом градских и општинских власти дешава се управо то да су родитељи и деца препуштени сами себи.

Па тако, истурено одељење ОШ „14. октобар“ са Петловог Брда нема организован продужени боравак за најмлађе ђаке, те родитељи своју децу уписују у ОШ „Никола Тесла“, која се налази више аутобуских станица удаљена од наведеног насеља.

По систему спојених судова, један проблем усложњава и друге проблеме, па се тако додатно оптерећује јавни саобраћај, због одласка деце у школу ван насеља у којем живе, а ОШ „Никола Тесла“ се оптерећује бројем деце који превазилази њен дозвољени капацитет.

Да иронија буде већа у насељу Кнежевац постоје просторије подобне да се у њима организује продужени боравак, али се у тим просторијама налазе породице без решеног стамбеног статуса.

Када се у контексту једног оваквог проблема сетимо да је пре свега неколико месеци бивши први сарадник председника општине Раковица Бојан Богдановић ухапшен због огромних проневера везаних за продају општинских станова, што је за последицу имало милионе евра народног новца извученог у приватне џепове опшинских моћника, онда је јасно какав катастрофалан утицај има корупција на свакодневни живот грађана.

Улагањем народног новца у отварање продуженог боравка, ова школа нагло би повећала број ђака, те би се стекли услови и за прелазак статуса истуреног одељења у статус самосталне школе, чиме би се решили многобројни проблеми, који погађају ово насеље:

•        смањио би се саобраћај у јутарњим часовима,

•        деца би похађала школу непосредно код свог места становања

•        растеретила би се ОШ „Никола Тесла“,

•        родитељи би решили проблем чувања деце и имали значајне уштеде у кућном буџету.

Сличан је и проблем недостатка обданишта, јер у овом насељу је потребно да се изгради не једно, већ више обданишта!

Свако дете заслужује своје место у обданишту. Деца треба да расту у кругу вршњака, а не у друштву бака и дека (популарно речено ''бака сервис''). Осим тога, боравак у обданишту подразумева организацију Програма, примереног узрасту деце и веома је значајно за социјализацију и формирање карактера деце.

Народна странка инсистира на изградњи обданишта у насељу Кнежевац, као и у другим деловима oпштине Раковица, јер је изградња неопходан предуслов да се:

•        Обезбеди смештај малишана и организује здраво детињство;

•        Плански осмишљава свакодневица малишана;

•        Смање трошкови родитеља, који се приватно сналазе за чување деце;

•        Смањи саобраћај у јутарњим сатима, услед кретања родитеља и деце у правцу постојећих обданишта у суседним насељима;

•        Задрже деца у насељу где станују, при чему се чува број будућих ученика првих разреда, у средини где малишани живе;

Нажалост локална власт у oпштини Раковица не препознаје ове потребе својих грађана, што можда најбоље илуструју подаци о буџету општине за 2020. годину који се могу наћи на сајту Општине, и где се види да је у овој години, примера ради, за политички систем локалне самоуправе (читај потребе партије на власти) предвиђен расход буџета општине од скоро 75.000.000 динара, а за предшколско васпитање и образовање 15.000.000 и за основно образовање и васпитање тек нешто више од 17.500.000 динара.

Закључак се намеће сам, приоритет је партија и СНС братија и њихова деца, а за нашу децу ћемо морати сами да се снађемо!

Народна странка Раковица