Народна странка

Народна странка Раковица: Алајбегова слама у државним рукама

Народна странка Раковица: Алајбегова слама у државним рукама

Има једно предузеће којем је општина Раковица оснивач, и зове се “Пословни Центар Раковица”. Лако га је наћи, као и Извештај екстерне ревизије за 2016. годину! И баш у том извештају налази се једна напомена везана за изградњу зграде у улици Миле Димић бр. 50, чији почетак изградње датира из 2010. године:

Иако је првобитна идеја претходних општинских власти била да се изграде станови за потребе запослених у општини који би им били понуђени по цени од 350 ЕУР/м2, Извештај екстерне ревизије за 2016. годину констатује:

 “пословно улагање ради продаје”, затим је исказана вредност 8.917.000 динара, и констатација “испод тржишне вредности”, а потом се помињу и неки аванси који нису затворени.

А шта се налази у улици Миле Димић 50 ?

Драги наши, налази се комплетна стамбена зграда, са великим локалом у приземљу, високим приземљем и још 3 етаже , у стамбеном простору који се, колико је могуће видети са улице, налази у тзв “сивој фази”.

Да ли је могуће да неко вредност оволике зграде води под тако смешном цифром ?

Да неких цца 1200-1300 м2 укупно вреди мање од 76.000 евра ?

Како неби посмислили да је у питању каква фантомска грађевина, она заиста постоји! Можете је по адреси Миле Димић 50 наћи на Гугл мапама и она је у целини конструктивно завршена. Остало је да се заврше занатски радови!

Наравно, одмах се поставља питање коме припада та зграда? Одговор је логичан из Извештаја ревизора, припада или Пословном Центру или Општини као оснивачу.

Године 2017.  општина Раковица је била дужна да преда у власништво сав пословни и стамбени простор Граду Београду? И наравно, гласноговорник СНС, тадашњи државни секретар МУП Милосав Миличковић спремно са говорнице одговара да је зграда “предата на управљање Граду”.

Било би занимљиво питати Градски секретаријат за имовинске и правне послове, која је све то имовина пребачена са општине Раковица Граду Београду? Постоји ли још оваквих зграда широм Београда и да ли о њима постоји евиденција коју грађани могу да виде.

А онда, треба погледати и шта каже Катастар, јавна књига чији подаци су сваком грађанину доступни путем интернета. А Катастар каже:

1.       Да је у питању стамбена зграда за колективно становање,

2.       Да у основи има 281 м2,

3.       Да укупна корисна површина, ни дан данас није исказана,

4.       Да је зграда изграђена без одобрења за градњу, односно грађевинске дозволе,

5.       Да је имаоц права на објекту и даље oпштина Раковица.

Једно сасвим логично питање је кога чекају ови квадрати по 76 ЕУР/м2, коме су намењени , када је данас на тој локацији м2 стамбеног простора прешао 1 300 евра? У чијим рукама ће завршити станови „испод тржишне вредности“, чији квадрат на тржишту вреди 1 300 евра?

Да ли ће грађани Раковице бити изиграни и за ову своју имовину, и да ли ће та имовина завршити као поклон у рукама страначких послушника СНС-а?

Народна странка Раковица