Народна странка

Ниш: Да ли је пројекат „Ниш - паметни град“ средство за шпијунирање грађана?

Ниш: Да ли је пројекат „Ниш - паметни град“ средство за шпијунирање грађана?

Градски одбор Народне странке Ниш захтева од локалне власти да обелодани договор са кинеском компанијом Хуавеј око реализације пројекта „Ниш – паметни град“. Чланови одбора су изразили бојазан да ће пројекат бити злоупотребљен како би се шпијунирали грађани.

У кабинету градоначелника кажу да ће од 15 понуђених могућности, бити изабране три  које ће се имплементирати у Нишу. Нажалост, и даље није познато о којим пројектима  је реч и какви би то системи могли бити инсталирани.

С обзиром на то да се конкретни подаци држе у тајности, Народна странка страхује да ће од гламурозног концепта “паметног града” Нишлије добити једино јавно имплементирање напредних надзорних система. Инострана корпорација ће наравно добити могућност да без озбиљних легалних процедура испитује и усавршава свој производ, док ће режим добити прилику да додатно задире у приватност грађана  Србије.

Народна странка захтева јавност уговора, како би грађани били упознати са понуђеним могућностима. Тражимо јавну расправу на којој би могло да се чује шта је тачно идеја концепта “Ниш – паметни град”.

Сматрамо да би после одржавања јавне расправе по овом питању требало одржати локални референдум (што је иначе интегрална ставка локалног програма Народне странке), на коме би грађани могли да се изјасне за које су од 15 понуђених могућности, и да ли уопште прихватају идеју да Ниш постане “паметан град” по мери актуелне власти.

 

Градски одбор Народне странке Ниш