Народна странка

Ниш други најнетранспарентнији град у Србији

Ниш други најнетранспарентнији град у Србији

Народна странка Ниш осуђује градску управу јер је довела до тога да град Ниш буде један од градова у Србији који има најнижу транспарентност, према истраживању организације “Транспарентност Србије”. О односу управе Ниша према грађанима веома сликовито говоре нуле за информације о раду Скупштине, буџету и борби против корупције. Да је истраживање било још темељније, сигурни смо да би резултати били још гори.

За разлику од бахате напрдњачке управе, Народна странка жели да грађане укључи у процес одлучивања и на тај начин спречи малверзације било ког режима који би сутра био на власти. Искрено верујемо да ће те теме, пре или касније, постати део наше политичке реалности и да ће са порастом, тренутно анестезиране политичке свести, грађани исте прихватити као израз сопственог интереса јер су оне једини гарант њихове контроле актуелног политичког система.

Пре свега, Нишки одбор инсистира на директном избору градоначелника. На протеклим локалним изборима, Дарко Булатовић је био сакривен на осмом месту напредњачке листе и нико од грађана заправо није знао за кога гласа. Именован страначким декретом, а не вољом грађана, Булатовић није урадио ништа што је у интересу грађана, већ само у сопственом и интересу СНС-а. Народна странка сматра да би директно изабрани градоначелник одговарао грађанима и сходно томе одбио да подржи отуђење аеродрома.

Такође, Народна странка инсистира на одржавању локалних референдума по свим важним питањима за животе грађана. На тај начин би грађани, чак и ако изаберу лошу власт, могли да је контролишу и спречавају њено деловање противно сопственим интересима. Локалним референдумима би грађани били у прилици да спрече отуђење аеродрома или поплочавање Трга краља Милана и новац усмере на корисније пројекте.

У околностима где Народна странка није у стању да свој програм презентује грађанима Ниша, странци не преостаје ништа друго него да најављеним бојкотом у потпуности оголи репресивни режим Српске напредне странке.

Повереништво Народне странке Ниш