Народна странка

Народна странка Ниш: Градоначелница да прочита уџбенике о основама новинарства

Народна странка Ниш: Градоначелница да прочита уџбенике о основама новинарства

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски потврдила је да медији који коментаришу одговоре градских званичника и функционера убудуће неће добијати одговоре.

Извлачење из контекста и манипулисање информацијама, за које је градоначелница оптужила поједине новинаре, косе се са новинарском етиком и законом. Међутим, недопустив је у демократском друштву део изјаве у којем се каже да "медији који коментаришу одговоре" званичника града убудуће "неће добијати одговоре".

Иако је г-ђа Сотировски до пре неколико година и сама била новинар, чини се да јој, као дипломираном географу и мастер туризмологу, ипак недостаје знања из области новинарства и јавног информисања, и то управо оних знања која дефинишу разлику између новинарства и ПР службе.

Улога новинара није само пуко преношење информација, већ и бављење аналитичко-истраживачким, те интерпретативним новинарским облицима. У том смислу, улога новинара и те како јесте и да коментарише, доводи у везу, повлачи паралеле (са ранијим изјавама), даје бекграунд информације, пружајући на тај начин јавности ширу слику о теми којом се бави.

О овоме говоре и уџбеници за новинарство међу којима и познати уџбеник "Новинарски жанрови", професора београдског ФПН-а Радомира Животића, као и уџбеник "Увод у новинарство" професора Живорада Ђорђевића, дугогодишњег уредника најзначајнијих писаних медија у Југославији.

"Многи новинари сматрају да је коментар насложенији, најделикатнији, па тиме и најзначајнији вид новинарства", наводи професор Ђорђевић. "Аутор (коментара) се не задржава на анализи, већ аналитички протумачену појаву он излаже и свом критичком суду", стоји у књизи.

Слободни смо да градоначелници Ниша, и осталим функционерима у граду, препоручимо ова два уџбеника. 

Народна странка Ниш