Народна странка

Др Владан Миодраговић: Није тајна - и лекари су на протестима

Др Владан Миодраговић: Није тајна - и лекари су на протестима

Председник Општинског одбора Народне странке Трстеник др Владан Миодраговић изјавио је данас да је положај лекара и однос државе према медицинским радницима испод границе достојанства и да је њихово учешће на протестима порука да власт није испунила обећања и да су неопходне системске промене.

Мидраговић је истакао да је обавеза лекара да укажу на грешке система, и позвао своје колеге широм Србије да се придруже протестним шетњама.

"Ако ми ћутимо и не исказујемо протест, то значи да сматрамо да је у реду да у домовима здравља нема пеницилина за лечење деце, да у болницама и службама хитне помоћи нема газе за превијање, да је у реду што немамо довољно возача хитне помоћи, лекара и медицинских сестара, да је у реду што су плате лекара од 750 евра и плате сестара од 300 евра најниже у региону, да је у реду што нам колеге одлазе и да је у реду да режим понижава оне од којих зависе животи. Не, није у реду и ми имамо и право и обавезу да искажемо свој протест", навео је Миодраговић.

Миодраговић је подсетио да Србију годишње напусти око 800 лекара и више од 1.000 медицинских сестара и техничара.

"Људи који воде државу имали су седам година да реформишу систем здравства, седам година да повећањем плата задрже медицинске раднике. Румунија је својим лекарима повећала плате са 1.000 евра на 2700 евра. Режим у Србији је показао да су му гондоле и јарболи вреднији од нас и зато ми њему на протесту показујемо свој отпор томе", рекао је Миодраговић.