Народна странка

Народна странка Трговиште: Власт себи дели станове уместо да реши проблеме грађана угрожених клизиштем

Народна странка Трговиште: Власт себи дели станове уместо да реши проблеме грађана угрожених клизиштем

Народна странка Трговиште захтева да локална власт објасни грађанима зашто три године после завршетка градње нису усељиве куће изграђене средствима Владе Србије, па се грађани којима су куће намењене враћају у своје старе домове на клизишту које је недавно прорадило, ризикујући тиме и своје животе, док су општински функционери без трунке срама сами себи доделили станове.

Клизиште у насељу Суљинци код Трговишта, које се недавно поново активирало, угрозило је десетак породичних кућа и помоћних објеката, а 2015. године, када је претходни пут „прорадило“, мештани тог насеља су добили решења да њихове куће нису безбедне за становање, и морали су да напусте домове и живе као подстанари.

Влада Србије је обезбедила 24 милиона динара, а рок за завршетак радова је био 7. фебруар 2016. године и планирано је да се угрожени мештани тада уселе у нове куће.

Грађанима је обећано да ће локална власт обезбедити инфраструктуру, канализацију и прикључке за струју, али мештанима то ни до данас није обезбеђено у новим кућама, па су се неки од њих на сопствени ризик вратили у породичне куће на клизишту.  

Да ли је спорно то што су куће изграђене на земљишту које је у власништву Водопривреде и како је могуће да након три године људи немају основне услове за усељење – струју, воду и канализацију, као и пут као прилаз до самих кућа?

Да ли куће у опште имају употребну дозволу?

Како је могуће да су локални функционери ставили себе испред угрожених људи, не марећи за њихове породице и животе већ три године, а у међувремену сами себи доделили кадровске станове?

Захтевамо хитну реакцију свих државних и локалних институција у решавању овог проблема. Не могу лични интереси функционера бити испред проблема угрожених људи.

 

Марко Крстић
председник Општинског одбора Народне странке Трговиште