Народна странка

Народна странка Панчево: Монополисти оборили цену пшенице уз дозволу власти

Народна странка Панчево: Монополисти оборили цену пшенице уз дозволу власти

Председник Одбора за пољопривреду Градског одбора Народне странке Панчево Жива Жебељан изјавио је данас да је жетва пшенице при крају, а ниска цена пшенице није формирана на тржишту, него „у договору монополиста уз миг власти СНС-а“.

„Власт до данас није учинила ништа да се тржиште пољопривредних производа учини конкурентним. То је задатак министарстава пољопривреде, трговине и целе Владе Србије. На тржишту пољопривредних производа владају монополи“, рекао је Жебељан.

Жебељан је додао да законски прописи често нису у сагласности са прописима из окружења и ЕУ.

„Зато се догађа да се у Србију увозе неки производи којима је истекао рок у државама из којих су увезени, док су по прописима Србије још у важећем року“, навео је Жебељан.

Додао је да владајућа већина годинама не усваја изузетно важан Закон о робним резервама, док се истовремено усвајају разни посебни закони (лекс специјалис), којима се урушава конкурентно тржиште пољопривредних производа, а „фаворизују СНС монополи“.

„Систем јавних складишта као да не постоји, јер је компензациони фонд без новца. Ваге на откупним местима нису баждарене годинама, а о уређајима за мерење квалитета да и не говоримо. Систем контроле се не спроводи како би требало, а на терену је очигледан недостатак инспектора“, рекао је Жебељан.

Жебељан је додао да цео систем функционише на штету пољопривредника и целе пољопривреде Србије.

„Директну корист од оваквог стања на тржишту имају СНС монополисти, који остварујући корист за себе уништавају читав аграрни сектор“, рекао је Жебељан.

Власт показује да није способна да води пољопривреду, а још мање да гради савремене системе у тој области.

„Зато би СНС хитно требало да се повуче са власти и препусти онима који знају и стручњацима да развијају пољопривреду Србије“, рекао је Жебељан.