Народна странка

Народна странка Нови Сад: Држава ћути поводом нељудског понашања страних послодаваца према радницима

Народна странка Нови Сад: Држава ћути поводом нељудског понашања страних послодаваца према радницима

Народна странка позива све државне институције да хитно предузму конкретне кораке у спречавању непоштовања права радника у Србији. Инсистирамо на томе да изузетно лош положај радничке класе у Србији постане значајна тема у домаћим медијима. Након последњих дешавања у фабрици “Лир” у Новом Саду, постало је јасно да држава ћути на нељудско понашање неких страних послодаваца према радницима у Србији.

Инспекторат за рад Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања наложио је раније хитне мере компанији "Лир", како би обезбедила адекватне услове рада због високих температура у радном погону. Лир је једна од страних компанија које држава Србија финансијски субвенционише, а према уговору са овом компанијом, држава је у обавези да исплати Лиру укупно 9,5 милиона евра субвенција. Истовремено, за опремање и изградњу фабричке хале “Лира” Град Нови Сад уложио је око четири милијарде динара (33,3 милиона евра). Истовремено, ради се о компанији на чије услове за рад је било притужби о самог почетка пословања 2016. године.

Чињеница је да, осим нељудских и нехуманих услова за рад у овој фабрици, највећи број радника ради за плату која је испод сваког просека у држави, која итекако каска за земљама региона по свим параметрима. Ако узмемо у обзир све наведено, а пре свега чињеницу да су права радника у овој и другим новосадским фабрикама испод свих критеријума, Народна странка пита надлежне на који начин ће реаговати?

Да ли ће радник у Србији и даље бити изложен притисцима и уз то радити у неадекватним условима за рад, или ћемо стати у одбрану људских живота и права радника у Србији?

Народна странка инсистира на поштовању права радника и обезбеђивању најбољих услова за обављање рада, као и на редовном инспекцијском наџору тих услова.

Права радника морају постати тема од националног интереса.

 

Народна странка Нови Сад