Народна странка

Народна странка Крушевац: Један човек једна плата, на функцији највише два мандата

Народна странка Крушевац: Један човек једна плата, на функцији највише два мандата

Градски одбор Народне странке Крушевац предложио је промене у начину управљања градом, које подразумевају да један човек добија само једну плату и ограничавање функција на највише два мандата, као и укидање „ботовских радних места“, а тај новац био би преусмерен на социјална давања, стипендије за младе таленте и субвенције за пољопривреднике.

„Тих принципа ћемо се придржавати када вољом грађана будемо преузели одговорност за вођење града“, рекао је члан Градског одбора Народне странке Предраг Петронијевић.  

Петронијевић је додао да функционери СНС-а сада из буџета добијају више плата у износу од по неколико хиљада евра.

„Функционер СНС-а Александар Мартиновић месечно прима бише од три хиљаде евра на основу шест функција. Када ми преузмемо одговорност за вођење града, то неће бити могуће, а укинућемо и ботовска радна места који такође примају плате из буџета и простом рачуницом видећете да су то огромна средства која ћемо преусмерити на социјална давања, стипендије за младе таленте или субвенција за пољопривреднике.

Петронијевић је навео да би функције градоначелника, директора јавних предузећа и јавних установа, начелника, чланова градског већа, председника градске скупштине и друге јавне функције чија постављења врши скупштина града требало ограничити на период од највише два мандата.

„Директор Топлане је у три мандата био директор испред три различите странке. Ограничавањем на два мандата даћемо прилику младим Крушевљанима да остану у нашем граду и укључе се у политички живот“, рекао је Петронијевић.

Петронијевић јер рекао да су остали принципи којих ће се Народна странка придржавати укидање непотизма и компетентност и одговарајуће образовање као услови за обављање функција, и додао да за прелетаче неће бити места у будућој власти.

„Јачаћемо локалне самоуправе кроз непосредно одлучивање грађана. Одлучивање о трошењу новца од плаћеног пореза препустићемо онима који тај порез и плаћају, а то су грађани Крушевца. Сваке године организоваћемо референдум на којем ће моћи да учествују сви грађани из сваке месне заједнице који су платили порез и они ће сами предлагати на шта ће се и како тај новац трошити а не да неко дуги о томе одлучује у њихово име, и да усмерава њихов новац у приватне токове СНС тајкуна“, рекао је Петронијевић.

Петронијевић је дода да  ће Крушевац бити град са јасним правилима и прописима за изградњу, а не огледно добро за архитектонске и урбанистичке експерименте, који су били против правила струке онолико колико је инвеститор био ближи са влашћу СНС-а.

„Морамо да вратимо етички принцип и морални кодекс у локалну политику Крушевца. Имовина и образовни профил, начин стицања звања, као и радне биографије сваког кандидата за јавну функцију морају бити јавно објављени, пре ступања на дужност, подложни провери грађана,  новинара и заинтересованих појединаца“, рекао је Петронијевић.

Члан Градског одбора Народне странке Крушевац Владица Николић рекао је да ограничење мандата мора да буде обавезујуће за све функције на републичком, градским и општинским нивоима.

„Ограничење мандата демократизовало би Србију. Циљ нам је да што више младих укључимо у политику и да сви имају једнаку шансу“, рекао је Николић.