Народна странка

Народна странка Крагујевац: Где су нова аутобуска стајалишта?

Народна странка Крагујевац: Где су нова аутобуска стајалишта?

Одлуком Кризног штаба за спречавање ширења вируса ковид-19 донета је одлука да се од 4. маја дозволи јавни градски превоз у Крагујевцу. Крагујевчани који користе услугу јавног превоза поново ће на дотрајалим стајалиштима чекати аутобусе. Прошло је скоро годину дана од како је на стајалишту „Уред“ постављено ново „пилот“ стајалиште а, како је тада наведено, у мају и јуну 2019. требало је да буде постављено још 100 нових модерних стајалишта за чију набавку и постављање је одређена цена од милион и по евра.

Скоро годину дана касније ни једно једино стајалиште није постављено. Јавна набавка за поменута стајалишта никада није расписана, а новац за који се ЈКП Шумадија задужила у јуну 2019. године још увек није искоришћен за набавку. Поставља се питање на шта је потрошен тај новац.

Такође, тражимо одговоре на питања:

  • Зашто ЈКП Шумадија још увек није расписала тендер?
  • Зашто се уопште и чека на расписивање јавне набавке ако, према нашим сазнањима, посао може да уради градско Предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом Шумадија ДОО (бивши Шумадија ДЕС), чији је већински власник град Крагујевац, и то по нижој цени?

Наиме, Шумадија ДОО је направила готово идентично стајалиште које задовољава све критеријуме, уједно и јефтиније од постављеног пилот стајалишта. Грађани Крагујевца могу се и сами уверити јер стајалиште стоји изложено на самом улазу у Шумадија ДОО.

На основу Закона о слободном приступу информација од јавног значаја, упутили смо ова питања и ЈКП Шумадија. Грађани Крагујевца имају оправдан интерес да знају како се троши њихов новац и докле се стигло са реализацијом замене дотрајалих аутобуских стајалишта.

Градски одбор Народне странке Крагујевац