Народна странка

Толицки за Кикиндске: Бојкотом до поштених избора

Толицки за Кикиндске: Бојкотом до поштених избора

Објављено у листу "Кикиндске".

Прошле недеље је кикиндски огранак Народне странке прерастао из иницијативног у градски одбор, а за председника је изабран Душан Толицки, предузетник из Кикинде, који је почетком деведесетих учествовао у оснивању Демократске странке и био дуго на челу одбора.

Из политике се повукао 2004. године, да би се прошле године поново активирао у странци коју предводи Вук Јеремић. Пре годину и нешто за наше но-вине је свој повратак у политику објаснио речима "да сене може стајати по страни, а истовремено свакодневно осећати последице погубне политике Српске напредне странке", те да је логично што се прикључио онима за које верује да су бољи.

Основали сте одбор Народне странке у страначким просторијама, јер, претпостављам, нисте могли да изнајмите ниједан јавни простор и заинтересовани Кикинђани нису могли да чују на трибини председника странке Вука Јеремића и друге челнике.

Српска напредна странка из огромног страха од губитка власти чини неразумне потезе, јер и сами знају шта их чека када падну. Један од тих неразумних потеза је и забрана коришћења јавног простора за опозиционе странке. Подсетићу вас да је први скуп Савеза за Србију одржан у приватној кући, и мислим да је таква ситуација била само за време окупације Немаца и сада.

Народна странка је у Савезу за Србију, који је решен да пролећне изборе бојкотује. Како Ви образлажете ту одлуку бојкота из локалне перспективе?

Ми смо у кампањи за бојкот избора и чинимо све да објаснимо грађанима зашто не треба изаћи на непоштене изборе. Бојкот није сам по себи циљ, већ средство у борби за фер и поштене изборе. У овом тренутку СНС је практично заробио скоро све медије, не дају нам ниједан простор за промоцију, праве од нас преко својих медија државне непријатеље и издајнике, застрашују и уцењују запослене у јавном сектору, и у таквом амбијенту нема говора о иоле нормалном изборном поступку.

Челници власти говоре да се Кикинда развија као никад у новијој историји, помињу велике инвестиције, нова радна места, бригу о здравству, школству, социјали...?

Свашта они причају од првог дана њихове власти, да је све историјско и све најбоље од када они воде град и државу. То су све лажи а последице њихове криминалне владавине пратиће нас још деценијама после њих, почев од криминалног уговора са Асом. И оно што су урадили боље да нису, попут овог последњег прескупог кружног тока, који не води нигде и нема никакву функцију. У граду има бар пет раскрсница где су потребни кружни токови, а овај на улазу у град је потпуно беспотребан.

У прошлом разговору за Кикиндске рекли сте да је локална власт огрезла у корупцији и пљачки буџета. Имате ли шта да додате након годину дана?

Што се тиче корупције, ту су шампиони и то је једино историјско што су направили. Све информације о томе шта како и колико краду сазнајемо од оних напредњака који то не могу да гледају. Верујте ми, није их мало, има и међу њима поштених. Тако сазнајемо како су опљачкали старо Јавно комунално предузеће "6. октобар", како арче градски буџет и како се уграђују свуда где нањуше да има пара. О томе је пре две године најбољу оцену дао њихов државни ревизор, који је утврдио да су само у 2016. години противзаконито потрошили више од 300 милиона динара.

Како видите локалну опозициону сцену? Мислите ли да се може направити јак фронт насупрот напредњацима?

Права опозиција се окупила у Савезу за Србију решена да бојкотује овакве изборе. То је оно што су грађани тражили од нас као предуслов да нас подрже. Ми смо то ставили на папир и са њима потписали споразум, а ту је био и захтев да се изађе из циркуса званог парламент. Наш задатак је и да програми политику Народне странке приближимо грађанима Кикинде како би задобили њихово поверење. За нас у Кикинди су локалне теме најважније и оне су нам на првом месту. Све ће бити много лакше кад се зауставе ове силне пљачке и када остане много више новца у буџету за потребе грађана Кикинде.

 

Интервју приредио уредник „Кикиндских“ Жељко Бодрожић