Народна странка

Народна странка Гроцка: Грађани Калуђерице и даље без решеног питања канализационе мреже

Народна странка Гроцка: Грађани Калуђерице и даље без решеног питања канализационе мреже

Грађани Калуђерице не живе у обичном насељу налик на друга насеља. Они и даље живе у насељу без основне комуналне инфраструктуре упркос свим обећањима челника општине Гроцка да ће се ствари коначно поправити. Све залихе стрпљења и трпљења овог неасоцијативног, нехуманог  стања и статуса су потрошене.

Напредњачка власт успешно продукује и лиферује само лажна обећања која препакована и нашминкана, перпетуира и сервира  за сваки изборни циклус. Иако су грађани навикли на њихове лажи и неиспуњена обећања остаје потреба да се изнова јавност подсети на политичку праксу ове политичке организације која све мање личи на регуларну партију, а све више на клијентелистичку групу посвећену једино и искључиво личним и групним интересима.

Ултиматинви проблем који захтева ургентно решење је проблем канализације, а управо се на њему белодано очитава сва неозбиљност и неспособност напредњачких структура од општине до градских установа.

Калуђерица је насеље мастодонтских размера у којем живи више од 40.000 становника без решења елементарног питања, а то је канализациона мрежа. Калуђерица је изграђена нагло и стихијски у последњих 40 година на слободним теренима дуж Смедеревског пута.

Постојећа канализациона мрежа за одвођење употребљених вода изграђена је парцијално и нелегално  ради евакуације ка најближем реципијенту – Калуђеричком потоку.

После низа одлагања, померања рокова, пролонгирања и отезања, Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу је спровела и затворила поступак јавне набавке „Израда Идејног решења каналисање насеља Калуђерица“ 11. фебруара 2019. године.

Одлука о додели уговора објављена је 12. марта 2019. године, а посао је добио конзорцијум фирми и то Хидрозавод ДТД, Петра Драпшина 56, Нови Сад и Геодетски биро Меридијан пројецт, Ложионицка 51, Нови САД, са укупном понуђеном ценом од 8.500.000 без ПДВ-а, односно 10.200.000 са ПДВ-ом. Рок за реалцизацију посла је 270 дана.

Решењем је требало предвидети највећи део секундарне мреже насеља Кауђерица и мањи део насеља Лештане које гравитира Калуђерачком потоку, као и примарне објекте као што су постројење за пречишћавање отпадних вода за насеље Калуђерица и деоницу Болечког колектора  чију трасу треба преиспитати.

Циљ је био да се добије техничка документација на основу које ће се у наредном периоду  израдити пројекти за грађевинску дозволу за изградњу 12 километара примарне и 105 километара секундарне мреже у насељу Калуђерица.

Прошло је више од годину и по дана, а ствари се и даље не померају са мртве тачке. Нема ни најава ни наговештаја да ће се кренути у реализацију планираног и усвојеног пројекта. Време пролази, а грађани Калуђерице се на дневном нивоу суочавају са ризицима по здравље због константног изливања фекалија из колектора.

Притисак на фрагилну импровизовану мрежу је све већи због масовне и стихијске изградње вишеспратница  без решеног питања канализације. Лумени из напредњачких струкутра притом не показују намеру да известе грађане Калуђерице о разлозима застоја на извођењу планираних радова.

Грађани Калуђерице су немоћни таоци једне наопаке политике која је по ко зна који пут дезавуисала саму себе, погазила дату реч и поништила обећано. Да ли је неопходно да сачекамо следеће изборе на којима ће нас општински челници опет затрпати својим благоглагољивим обећањима и уверавањима?

Док грађани Калуђерице безнадно чекају одговоре на постављена питања, на нама остаје да извршимо притисак на надлежне струкутре да ако нису кадри да испоруче решења и реализују предвиђено, онда то и отворено саопште грађанима Калуђерице.

Здравље грађана нема цену, а напедњачка бахатост се поиграва стрпљењем житеља. Нема ниједног сувислог одговора и убедљивог оправдања да се грађани Калуђерице и даље на овај начин шиканирају и ниподаштавају. Они не захтевају превише.

Елементарно питање канализације је нешто што се у цивилизованим друштвима подразумева.

Уколико се не крене у решавања овог акутног проблема који не трпи даље одлагање, грађани ће бити принуђени да се самоорганизују и масовном грађанском акцијом присиле одговорне да се посвете јавном интересу уместо јаловом политикантству и неумерном самохвалисању.

Сви рокови су пробијени, времена за чекање више нема. Уколико власт не жели, не уме или не може да реши овај проблем онда нека то отворено саопшти грађанима, а грађани ће знати шта и како даље.

 

Народна странка Гроцка