Народна странка

Мирослав Чавлин: Нудимо одговор за о(п)станак Суботице

Мирослав Чавлин: Нудимо одговор за о(п)станак Суботице

Објављено на порталу Суботичке.рс

Градски одбор Народне странке од јесенас се поново оглашава у суботичком јавном простору. У међувремену је у одбору те странке дошло до промена. Руковођење одбором суботичких народњака од Владимира Половине преузео је проф. др Мирослав Чавлин.

Шта се догодило унутар Народне странке у Суботици и који су Ваши разлози за преузимање руковођења одбором?

Чавлин: Мој доминантан утисак, истовремено и велика туга, јесте да је Суботица постала град из ког људи желе да оду, а они који (још увек) нису отишли постали су апатични, безвољни и анестезирани, што је разумљиво, али у исто време неодрживо. Чињеница да Суботицу напушта или жели да напусти велики број људи, пре свега младих, утолико ми је тужнија, јер сам као младић дошао овамо препознајући тада овај град, пре свега, као град добрих прилика, са свим културним, економским и друштвеним одликама великог града. Зашто то тако није и сада? Проблем са овдашњим приликама је што је политика оковала град, прецизније речено политикантство.

Међутим, Суботичани имају прилику да Суботицу поново учине градом у којем људи могу нормално да живе, да раде, да се лече и образују. У тој намери, бојим се да појединац нема никакву шансу против садашњег система владања. Потребан је пријемчив политички оквир који ће иницирати промене у грађанској свести и успоставити јасан систем вредности.

Шта то конкретно значи?

Чавлин: Потупуно је јасно да нема затварања очију пред овим чињеницама и многобројним другим неправдама, поготово са моје академске позиције и њене етике. Иако сам, лично, породично и социјално остварен, не могу да се помирим са оваквим стањем у граду и друштву у целини. Преузумање функције председника Градског одбора Народне странке, дакле, није тек изазов који дате околности налажу, него неопходност пуног личног ангажмана и пуног доприноса бољитку сваког грађанина и града у целини.

Циљ мог политичког ангажовања је промена система владања који је протеклих година и деценија потпуно разорио наше друштво које је дубоко подељено у свим сферама. То није нормално, нити одрживо стање. Чак и они којима се испрва чинило да је важан једино њихов „ситан ћар“ виде да су, у друштву у којем су урушене темељне вредности и елементарни критеријуми, сви на губитку и да су промене неопходне. Промене које неумитно и неупитно стижу.

Шта ће остати исто, а шта ће бити различито у деловању суботичких народњака?

Чавлин: Претходне активности Градског одбора биле су реакција и последица изборних неуслова, односно бојкота. У таквој ситуацији, или тачније речено стању, сав потенцијал смо усмерили на борбу за стварање услова за фер и поштене изборе, на захтев властима да поштујју Устав и законе.

Будуће активности Народне странке у Суботици биће усмерене на стварање механизама унутар странке да се заштити резултат првих фер избора, односно воља грађана на дан гласања. На тим и таквим изборима сигурно ћемо поразити ову ненародну власт. За то се Народна странка максимално спрема, развијајући инфрастуктуру. Циљ је да победимо на изборима и да преузмемо одговорност за стварање нормалних прилика у земљи.

Шта је у раду градске власти предмет ваше најснажније критике, а шта је предмет похвале?

Чавлин: Као крајње лоше, издвајам најаву поскупљењења комуналних услуга. Поставља се питање јесу ли то онда услуге или намети додати на сва претходна оптерећења грађана и предузетника, а у условима, како саопштавају, ниске инфлације, стабилног девизног курса и никад јаче економске моћи државе. О овој теми бисмо могли да причамо до Богојављања.

Што се тиче похвала, бићу врло кратак и јасан. Све што јесте и што би било ваљано и на корист грађана Суботице, имаће нашу пуну подршку. Као добар пример деловања локалне власти и наше пуне подршке томе, истичемо преусмеравање средстава опредељених за манифестацију прославе новогодишњих празника за лечење болесне деце.

Како оцењујете политичку ситуацију у граду након избора и конституисања новог сазива градског парламента, односно нових органа извршне власти? Председник градске скупштине Балинт Пастор је рекао да градска власт није власт континуитета и да се за првих сто дана нове власти доста тога променило… Шта Ви кажете на то?

Чавлин: Хм… Изјава господина Пастора могла би да се разуме двојако. Прво, то може да се схвати да је већ његовим доласком у Скупштину града дошло до дисконтинуитета. Међутим, променом кондуктера у погрешном возу и даље су све станице погрешне. Неопходна је промена машиновође да би воз променио правац.

Можда је господин Пастор овом изјавом хтео да најави корените промене система владања и устаљене праксе партијског запошљавања, некомпетентности у обављању јавних функција, девастирања града, привилегованог просторног планирања, дискриминацијије локалних предузетника… То би истовремено имало да значи залагање за концепт добре јавне управе, одговорно управљање јавним ресурсима у локалној самоуправи, одговорно управљање развојем локалне заједнице, економично и ефикасно спровођење надлежности локалне самоуправе, јасне контролне механизме и успостављање одговорности службеника и функционера локалне самоуправе, независне механизме за превенцију и санкционисање корупције, транспарентност у обављању јавних послова, заштита права свих грађана и забрана дискриминације, учешће грађана и грађанки у вођењу јавних послова на локалном нивоу… Једном речју, стварање услова за развој демократског друштва у којем је заступање интереса грађана најважнији принцип, за шта се бори и Народна странка.

Из наведеног се да извући следећи закључак: или је господин Балинт Пастор један од нас који се бескомпрописно залажемо за дисконтинутитет са досадашњим режимом и начином владања, а за успостављање новог и праведног политичког система, или је у питању тек лапсус. Не знам. Време ће показати.

Каква је сарадња и ситуација у суботичкој опозицији?

Чавлин: Свакако да постоји сарадња унутар опозиције која ће се временом бити све видљивија и у јавности. Народна странка је тренутно посвећена развоју сопствене инфраструктуре, као што би требало да раде сви остали који желе да на следећим слободним, фер, поштеним и демократским изборима промене систем владања и задобију поверење грађана, као и да на сам дан гласања и одбране ту народну вољу.

Какав је Ваш коментар о тендеру и лицитацији за закуп суботичких апотека?

Чавлин: Суботица има богату фармацеутску традицију. Наше фармацеуте никако не бисмо смели да сводимо тек на трговце и продавце. Морају им се обезбедити услови да својом стручношћу и активном улогом доприносе општој добробити, пре свега у превенцији и заштити здравља грађана.

Тиме бисмо ојачали утицај јавних апотека на ефикасност и ефективност примарне здравствене заштите, а не да апотеке постају нови ланац дућана робе широке потрошње.

Што се тиче издавања у закуп суботичких апотека, сам тендер и потписани уговор имају нашу пуну пажњу, пре свега због битне промене радно-правног положаја запослених, као и због контроле поштовања законом прописане процедуре, тако да ћемо активно пратити све (нус)појаве датог тендера.

Какав је Ваш коментар у вези са епидемијом? Носи ли се Суботица добро са тим изазовом?

Чавлин: Наши здравствени радници се добрано носе са изазовом и теретом епидемије и то од првог дана, од “нултог пацијента”. Свакако да наш стручни здравствени кадар даје свој максимим, без обзира на мноштво лимитирајућих фактора и упркос присутним појавама дискриминације и неправде унутар здравственог система. Чине све што је до њих за добробит својих грађана, и поред свих недаћа, разбољевања, на конци и заражавања њих самих. Иако исцрпљени и такорећи дестковани, они и даље часно обављају своју дужности и то у најбољој вери, стојећи на првој линији фронта у борби против коронавируса. Знајући их и лично, знам да ће издржати до коначне победе. Као такви, имају сву нашу подршку и свако велико хвала од целе Народне странке,и то од срца.

Шта Народна странка може и намерава да понуди Суботичанима?

Чавлин: Шта друго понудити грађанима, него сам град? Треба им вратити град на управљање. Не само зато што они то заслужују, не само зато јер су га више пута преплатили, и не само зато што су у њему рођени или у њега дошли, него зато што им град припада и што је још важније: зато што га воле. То је њихов град. Град свенационалан, свекултуран, свеконфесионалан, светолерантан, град традиције и будућности. Држимо да ће једино тако град постати и градом садашњости.

Немајмо дилему да ће сами грађани умети да воде рачуна и да ће се крајње домаћински понашати и опходити према малом делу планете која им је дата на одговорност и поверење, а који се зове Суботица.

Народна странка и њен одбор у Суботици у потпуности деле судбину свих грађана. Спремни смо да као никада до сада, заједно са грађанима, будемо гарант ренесансе и будућег развоја града, у сваком погледу и сваког боговетног дана. Нудимо одговор за о(п)станак Суботице. Народна странка се ставља на располагање да буде стожер саборности грађана, удружења, покрета, странака и свих друштвених актера у борби за остварење заједничких циљева и вредности.