Народна странка

Народна странка Лесковац: Знање је важно, а здравље најважије

Народна странка Лесковац: Знање је важно, а здравље најважије

На конференцији лесковачког одбора Народне странке тема је била просвета, односно почетак школске године. Потпредседник ГрО Драган Стошић најпре је успешну школску годину пожелео ђацима, њиховим родитељима, али и просветним радницима.

„На основу досадашњег искуства са кризним штабовима у Србији, поред свих предузетих мера, постоји бојазност од ширења вируса короне у школским срединама. Мере које се предузимају у школама су добре, али се поставља питање шта је са мерама које се предузимају ван школа и школских дворишта, с обзиром на путовања, изласке и прославе на које иду ученици? Интересантно је да је власт спровела анкету и питала родитеље да ли желе да им деца иду у школу или да прате онлајн наставу!? Питамо зашто то питање није постављено када је било ванредно стање? Синдикати су поставили питање на које нису добили одговор, а то је шта је са просветним кадровима који имају хронична обољења и нису у стању да држе наставу? Они су отишли на боловање, на њихова места су примљени други и то само додатно оптерећује буџет!“

Члан ГрО Ненад Стојановић је подсетио на обавештења из јуна, када су одржани избори, и када је тврђено да није са здравственог разлога опасно излазити и изнео податак да је тада у Србији умрло 620 лица више него годину дана раније.

„У јулу је тај проценат био 20% већи. Зато постављамо два питања и то због чега су власти инсистирале да се одрже избори, иако смо знали у каквој здравственој опасности се налазимо, а да до данас још увек није формирана влада. Друго питање је ко ће бити одговоран ако почне масовно оболевање ђака, родитеља, просветног кадра, због почетка школске године?“

Потпредседник ИО Народне странке Ненад Милојичић сматра да начин на који је организована настава мора да се уради много боље.

„Свакодневно стижу неки мејлови који директорима стављају неке задатке и то су мејлови који су различити из дана у дан. Да ли су то предлози да буду подељена оделења на 15 детета, да ли је могуће да их буде 18 и слично… Оно што је најважније је да те мере не могу да буду спроведене. Разлог томе је што, нпр. детету који је први разред не можете да кажете да не загрли другара, да ли ће то дете носити маску целог дана у школи, да ли ће да маску носи само док имају заједничке активности, односно кад су на одмору или иду по ужину, да ли треба да имају маску за време наставе доку му учитељ предаје… Просветни радник сада ради, пошто су одељења подељена, најпре са једном групом, па онда са другом, а онда треба да прате онлајн наставу са онима који не иду у школу… Па још док се спреме припреме, радни дан траје 12-15 сати… Ми смо, можда, требали да жртвујемо једну годину и да би то била права мера, јер је здравље ипак најбитније. У просвети има много пропуста, школска година је кренула, а још увек нисмо добили бесплатне уџбенике за треће детe“.

Председник ГрО Јовица Станковић је прокоментарисао недавно форимирање Скупштине Града Лесковца, рекавши да је за Народну странку то нелегитимно.

„Грађани нису ништа добили тиме, осим пар козметичких промена у виду неких одборника и чланова Градског већа који ће само бити обична гласачка машина. Скупштина је нелегитимна из два разлога, а први је зато што немате представнике опозиције где мислим на опозицију која је бојкотовала изборе. Притом имамо и одборнике који су директно обманули грађане и ушли у скупштину, где мислим на одборнике Боље Србије и Оливера Антанасијевића, који су шест месеци пре избора глумио опозицију, ишао од врата до врата по селима, критиковао власт и градоначелника и совојио четири мандата. И, о чуда, још пре конститутивне седнице су потписали приступницу за СНС. Кога и шта они представљају? Само свој лични интерес! Због таквих људи грађани говоре да смо сви исти, што, једноставно није тачно. Таквиом људима треба законом забранити да се баве политиком.“