Народна странка

Народна странка Лесковац: Девет липа за девет година неразумне политике

Народна странка Лесковац: Девет липа за девет година неразумне политике

Из године у годину, танка линија која раздваја политичаре на власти од ситних, али и крупнијих криминалаца постаје све тања. Након девет година владавине та линија се толико истањила да фактички више и не постоји. Не постоји разлика између политичара на власти и добро организованих криминалаца, њихов рад је толико синхронизован да заједно чине чврст механизам који бива подмазанији и снажнији што су гори услови за нормалан живот грађана.

Широм Србије цветају послови који се у демократском и цивилизованом свету безусловно санкционишу и судски кажњавају. Годинама се у Лесковцу сумњиви и нетранспарентни послови несметано множе и попут болести шире кроз све сфере друштвеног живота и тако га разарају.

Један из мноштва примера је и неразумни пројекат бетонирања и поплочавања градског зеленила у строгом центру Лесковца, поверен фирми која је без конкуренције постала извођач радова на тенденциозно организованом тендеру. Ради се о фирми која носи назив Bauwesen, а са собом носи још и бреме дугова и пореских утаја. Та фантомска фирма са собом такође носи жиг забране радова и налазила се на црној листи Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре. Све то није сметало локалним моћницима широм корумпиране државе, од Суботице до Бујановца, да са таквом фирмом склапају послове баш у зони активности где је фирми Bauwesen забрањен рад – у грађевини, саобраћају и инфраструктури.

Склапању мутних послова са још мутнијим фирмама није одолео ни градоначелник Лесковца, тако да град Лесковац има несрећу да фирма Bauwesen следећих годину дана уништава градско језгро, без обзира што се савесна, храбра и стручна локална јавност супротстављала тој неразумној одлуци.

Иако се залагала за смислену пренамену јавног простора и неопходност реконструкције градског трга, Народна странка у Лесковцу је пре годину дана гласно упозоравала на све незаконите радње у процесу уништавања зеленила и девастирања природе у строгом центру града.

Патолошка манија локалних властодржаца да униште природни амбијент, дрвеће и зелене површине у Лесковцу потврђена је недавно када је преко ноћи нестало девет стабала липе које су деценијама красиле центар града.

Градски функционери као да се утркују у контрадикторним изјавама, тако да је заљубљеник у животиње и заклети чувар природе, градоначелник Лесковца изјавио када су радови почели да ниједно дрво неће бити посечено.  Ивана Момић, пејзажни архитекта, која је и надзорни орган одговоран за зелене површине на градском тргу, изјављује да су липе биле болесне и да су морале да се исеку. На овај јавашлук и неодговорност надовезује се Новица Николић, директор ЈП „Урбанизам и изградња“ изјавом за скупштинском говорницом да је по пројекту планирано да се липе посеку и уклоне.

Зар је могуће да градоначелник није знао шта ће бити са липама и да је Лесковчанима дао лажно обећање да ниједно дрво неће бити посечено?

Да ли се то лојални, страначки постављени функционери, госпођа Момић и господин Николић, супротстављају градоначелнику пошто дају опречне изјаве у односу на речи непогрешивог владара Лесковца?

Да ли је истина да су посечене липе завршиле у дворишту високог функционера владајуће коалиције и да ће му служити као огрев?

Да ли ће неко одговарати, да ли ће се раскинути уговор са дотичном фирмом ако радови на тргу не буду готови на време?

Градски одбор Народне странке у Лесковцу захтева од званичника да грађанима дају одговоре на питања, да схвате да не располажу народним новцем да би се њиме бахатили и неразумно га трошили, већ да тај новац одговорно улажу у пројекте којима би се побољшао квалитет живота, као и стандард и култура живљења свих грађана.

Локални функционери и градоначелник морају да буду свесни својих грешака и да тренутни положај властодржаца са собом подразумева одговорност и спремност да се сносе последице за све грешке и за сву штету која остаје иза њих.

Народна странка Лесковац