Народна странка

Народна странка Крагујевац: Зашто (и даље) уништавате историјски идентитет града?

Народна странка Крагујевац: Зашто (и даље) уништавате историјски идентитет града?

Да ли смо изненађени урушавањем кровне конструкције објекта у Кнежевом арсеналу, просторне културно-историјске целине под заштитом државе? Наравно да нисмо. Не би нас изненадило ни да ускоро дође до урушавања многих других објеката јер, од бомбардовања 1999. године Крагујевац не памти оволико девастирање културних добара колико од доласка Српске напредне странке на власт карантинским пучем 2014. године.

Само у прошлој години је приликом непрописне реконструкције знатно оштећен објекат Тржнице и немаром је оштећена кућа доктора Илије Коловића. Као домине руше се куће сазидане пре једног века зарад финансијског интереса... Ако уз то додамо видљиви недостатак жеље да се обнове биоскопи Раднички дом, Шумадија и Пионир, да се заштите други културно-историјски објекти долазимо до закључка ће Српска напредна странка заједно са њеним коалиционим партнерима својом нестручношћу и бахатошћу уништити Крагујевац каквим га генерације познају. Не би нас изненадила ни још једна надмена изјава градског већника за културу о томе како штета није велика и како ће се брзо санирати. С правом постављамо питање докле ће се град урушавати пред нашим очима и где је граница овог немара?

Подсећамо јавност да је 2015. године формиран Савет за реализацију пројекта ревитализације „Кнежевог арсенала“ на чијем је челу (и даље) бивши председник Србије Томислав Николић. Како су медији известили, Николић је тада прихватио позив града Крагујевца и Универзитета да буде покровитељ пројекта ревитализације „Кнежевог арсенала“ у оквиру комплекса Милошев венац. Такође, како је тада најављено „сва правна питања у вези са простором у крагујевачком индустријском језгру Кнежев арсенал биће решена за пола године, а након тога почеће и обнова неких од објеката у том комплексу“. Тада је речено и да ће за потпуну обнову свих објеката бити потребно од 10 до 15 година. Од тог обећања датог пре скоро 6 година (06. фебруар 2015) једино уложено у простор је редовно фарбање паркинг места за отворено паркиралиште ЈКП Шумадије.

Такође подсећамо и да је Народна странка још пре две године јавно позивала градску власт да је крајње време да се простор Кнежевог Арсенала уреди.

Да ли ће, на жалост и штету Крагујевца и Крагујевчана и овај немар проћи некажњено говори и чињеница да ни после 6 месеци од како смо поднели кривичну пријаву против директора ЈКП Шумадија и других одговорних лица за оштећење продајног објекта пијаце Центар (Тржница) надлежно тужилаштво није одлучило о покретању поступка, да је ресорни члан градског већа надлежног за културу и даље на истој позицији под новим градоначелником, да је бивши главни градски урбаниста мирно отишао у пензију док нови градски урбаниста нормално обавља функцију иако постоје званични докази да је злоупотребио  своју фалсификовану радну биографију...

Народна странка Крагујевац