Народна странка

Народна странка Крагујевац: Власт да врати Шумадији медијске слободе

Народна странка Крагујевац: Власт да врати Шумадији медијске слободе

Након што су главни путеви заобишли Крагујевац, регионални центри значајнијих јавних и привредних друштава пресељени у Јагодину и Краљево, власт Српске напредне странке, одлуком да се расправа о Нацрту медијске стратегије не одржи у Крагујевцу, понижава, не само новинаре, већ и све грађане Шумадије.

Град у коме су 1834. године изашле прве новине у Србији, у коме је, бележи Скерлић, 1902. излазило 12 листова, од којих два на страним језицима, а деведесетих година био оаза слободног информисања, доживео је да се о будућности медијске сцене расправља по Србији, али не и у Крагујевцу. Наиме, одлуком Владе Србије, у оквиру јавне расправе, биће организована четири округла стола и то у Новом Саду, Нишу, Чачку и Београду.

Сматрамо да власт Српске напредне странке, која је директно одговорна за гашење највећег броја медија у Крагујевцу, не жели да чује оно што би јој у расправи Крагујевчани поручили - да Шумадинци држе до слободе говора и не дозвољавају да се одлуке, нарочито када је реч о тако важном питању као што су медијске слободе, доносе у Београду и без њихове сагласности. Због тога позивамо Владу Србије да Крагујевац уврсти у градове у којима ће се расправљати о Медијској стратегији, а градоначелника Крагујевца да престане да крши закон и распише конкурс за суфинансирање јавног интереса у области информисања.

Градски одбор Народне странке Крагујевац