Народна странка

Народна странка Крагујевац: Све већа дискриминација жена

Народна странка Крагујевац: Све већа дискриминација жена

Читав један век 8. март се слави као Међународни дан жена широм света. Овај дан је настао као дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Народна странка Крагујевац истиче да је данашњи положај жена у Србији далеко од родно равноправног.

Тако подаци за 2018. годину наводе да је у Србији запослено 44 одсто жена у односу на 56 одсто мушкараца, да се на челу 166 локалних самоуправа налази само 11 градоначелница или председника општине, да је на челу јавних и комуналних предузећа у Србији само око 16 одсто жена. Забрињавајући је податак и тај да су у Србији жене слабије плаћене за исте послове или имају мање прилика за напредовање у односу на мушкарце.

Током 2018. године у Србији су убијене 23 у породичном насиљу, а бројне жене су свакодневно изложене омаловажавању, вређању, дискредитовању, узнемиравању,  злостављању. 

Ипак ниједна статистика не може у потпуности да прикаже слику како се осећају жене у Србији када им се као породиљске надокнаде исплаћују новчани износи с којим готово не могу ништа, када су принуђене да раде на црно или не могу да се запосле, када размишљају о одласку у иностранство да се никада више не врате, када су шиканиране и вређане ако се баве политиком или друштвеним радом, када добију отказ, трпе сексуално узнемиравање и злостављања различитих мушкараца који пролазе некажњено или са благим казнама.

Овај феномен Јуткизације нашег друштва описала је Марија Лукић коју је годинама сексуално узнемиравао председник општине Брус и кога сада глорификује и штити СНС власт тражећи за њега правду на друштвеним мрежама.

Бахатос и силеџиjство као концепт друштвено прихваћеног и од ове власти прећутно подржаног понашањa у Србији, без обзира о ком се плену ради и шта је задовољство силеџије, чини да ове насилници неометано егзирстирају. Тако су многе Јутке у Србији заштићене положајем, партијом, полом... У Вучићевој држави не постоје механизми који би жене и све грађане заштитили од оваквих напасника. У Србији је на власти режим који штити своје функционере оптужене за најтежа кривична дела.

Народна странка Крагујевац позива све жене које су биле сексуално узнемираване да јавно проговоре о томе, јер тиме ће заштити не само себе, већ и друге жене. Позивамо и све грађане који су били мета неког локалног шерифа да јавно проговоре о томе и пруже отпор силеџијама које владајући режим негује и подстиче.