Народна странка

Народна странка Крагујевац обележила годишњицу смрти Јована Ристића

Народна странка Крагујевац обележила годишњицу смрти Јована Ристића

Поводом годишњице од смрти Јована Ристића представници Народне странке у Крагујевцу данас су положили венац на спомен обележје код старог моста. Венац су положили потпредседник Градског одбора и члан Главног одбора Небојша Весовић и Стефан Лазаревић, секретар Градског одбора.

Небојша Весовић је рекао да су се представници одбора окупили у част Крагујевчанина, државника, историчара, политичара, некадашњег председника Српске краљевске академије, човека који је својим радом задужио не само наш град, већ и целу Србију.

Весовић је додао да у контексту више догађаја који обележавају годишњицу смрти Јована Ристића, у понедељак 7. септембра у БИЦ-у (зграда иза порте Старе цркве), са почетком у 19 часова, биће организована трибина: "Прошлост и будућност Србије кроз призму историјског дела Јована Ристића и успеха српске дипломатије 19. века".

О дипломатији и визији Србије будућности, говориће:

  • Вук Јеремић, некадашњи председник Генералне скупштине Уједињених нација, као тумач прошлости и најблиставијег периода српске дипломатије и животног доприноса Јована Ристића,
  • Предраг Илић, познати крагујевачки историчар и дугогодишњи  директор Историјског архива Шумадије
  • о Србији ван Србије а за Србију, могућим доприносима дијаспоре, говориће Нено Ђорђевић, политиколог из Чикага
  • домаћин трибине проф. др Милан Матијевић, професор на Машинском факултету у Крагујевцу и потпреседни Градског одбора Народне странке Крагујевац

Весовић је најавио да ће у склопу обележавања годишњице смрти и сећања на Јована Ристића Народна странка наредних дана причати са житељима месне заједнице где је рођен Јован Ристић са циљем да се покрене иницијатива градској управи да та месна заједница понесе његово име. Тренутно та месна заједница носи име Филипа Кљајића и уз дужно поштовање према њему Народна странка сматра да је примереније да се месна заједница у којој је рођен Јован Ристић, један од најзначајнијих Срба свог времена, назове МЗ Јован Ристић.