Народна странка

Народна странка Крагујевац: Да ли Иван Марковић испуњава услове за функцију главног градског урбанисте?

Народна странка Крагујевац: Да ли Иван Марковић испуњава услове за функцију главног градског урбанисте?

Народнa странкa у Крагујевцу сматра да урбанизам има огромну улогу у развоју једног града, па тако, и место главног градског урбанисте представља једну од најзначајнијих функција у граду.

Сведоци смо постављења Ивана Марковића на функцију главног градског урбанисте, а да он при томе не испуњава ни формалне услове за ту функцију, док је његов углед, према нашим сазнањима, оптерећен претходним аферама. Лиценцу поседује не дуже од две године, док је радно искуство стицао у два приватна бироа за пројектовање, која су иначе у власништву његовог таста. Из доступне биографије се не види да има референце из урбанистичког планирања.

С друге стране, Закон о планирању и изградњи у члану 51 каже да главни градски урбаниста може бити лиценцирани архитекта, односно, архитекта урбаниста са најмање десет година радног искуства у стручној области архитектура, односно, ужој стручној области урбанизам.

ГрО Народне странке у Крагујевцу захтева од градоначелника да пажљиво провери и обавести јавност да ли је Иван Марковић смењен са места председника НО ЈП Урбанизам због злоупотребе службеног положаја, а директор ЈП Урбанизам кажњен од стране Агенције за борбу против корупције због трговине утицајем, јер је новоизабрани градски урбаниста за време док је био председник НО ЈП Урбанизам, захтевао да му се запосли супруга, иако ЈП Урбанизам већ има пројектанте са лиценцом?

Такође постављамо питање градским челницима, као и одборницима у скупштини града који су гласали за овај предлог, да ли је новоизабрани градски урбаниста у сукобу интереса јер његова супруга поседује биро за пројектовање који је у активном статусу код Агенције за привредне регистре.

Народна странка се залаже за потпуну транспарентност у раду, поштовање закона и стављање интереса града и самих грађана испред било каквих политичких и приватних интереса. Када будемо били у прилици да управљамо градом, на овако важна места биће бирани угледни и стручни људи, са искуством, без обзира на старначку припадност.

Народна странка Крагујевац