Народна странка

Крагујевац: Градоначелник сакрио буџет од јавности; нема новца за суфинансирање медија

Крагујевац: Градоначелник сакрио буџет од јавности; нема новца за суфинансирање медија

Градски одбор Народне странке Крагујевац осуђује градску власт јер ће у буџету за 2020. годину бити издвојена средства само за једну прорежимску телевизију на којој опозициони политичари нису гостовали већ пет година. Очигледан је разлог због ког је градоначелник Радомир Николић крио предлог буџета. 

Из предлога буџета, којим је за информисање предвиђено 10 милиона динара за услуге по уговору, јасно је да Крагујевац ни ове године неће суфинансирати јавни интерес у области јавног информисања. Поред петогодишње праксе кршења Закона о јавном информисању, посебно забрињава висина субвенција од скоро 1,2 милијарде динара без јасно назначених корисника.

Крагујевачки одбор захтева да локална самоуправа коначно почне да поштује Закон о јавном информисању, који налаже да се медијски садржаји, а тиме и медији, из локалног буџета суфинансирају сваке године преко конкурса чиме би се сви медији ставили у једнак положај, а јавност и грађани укључили у доношење одлука које се тичу града.

Одбор у Крагујевцу истиче и то да је буџет за наредну годину нереално осмишљен.

Тако је од „капиталних инвестиција” поново предвиђена изградња портирнице Војне болнице, што ће Крагујевчане коштатати пет милиона динара. Народна странка подсећа грађане да је ова „капитална инвестиција” била планирана и буџетом за ову годину, али није реализована. Такође, за градску власт „капитални пројекти“ су и реконструкција фонтане, кровова, озелењавање паркова, постављање бандера за видео надзор, а не улагање у школство или здравство.