Народна странка

Народна странка Крагујевац: Град да сачува своја обележја

Народна странка Крагујевац: Град да сачува своја обележја

Пре тачно пет месеци Народна странка у Kрагујевцу поднела је кривичне пријаве за оштећење дела објекта под заштитом државе и једног од симбола града Kрагујевца – пијаце „Центар“ или за Kрагујевчане „Градска тржница“. Објекат, који се налази у склопу целине Милошевог венца, изграђен 1929. године  скоро 70 година од оснивања, после једног рата, једног бомбардовања, година кризе и девастирања доведен је у нову опасност, а то је да постане приватно власништво.

Народна странка у Kрагујевцу није против реконтрукције нити пијаце нити других објеката од културног и историјског значаја и похвалићемо ако је потребно. Али, не можемо да похвалимо константно девастирање све ово време, а на шта смо ми већ кроз медије и указивали.

Подсетићемо вас да смо се у априлу огласили поводом нетранспарентног рада Градске управе где смо указали на то да шира јавност није била довољно упозната са плановима и начином утрошка 2,5 милиона евра намењених реконструкцији Зелене пијаце.

Неколико месеци након тога и након урушавања дела објекта поднели смо кривичне пријаве против директора ЈKП Шумадија и одговорних лица. Одговор на ту кривичну пријаву очекујемо у наредним недељама.

Данас смо смо подсетили на оно на шта смо кроз медије указали пре пет дана, а то је да је локална власт преко ЈKП Шумадија ставила хипотеку на овај објекат и самим тим довела у могућу опасност да Kрагујевац остане без једног од својих упечатљивих симбола.

Kао што смо већ  најавили, ГрО Народне странке у Kрагујевцу је, по основу Закона о доступности информација од јавног значаја од ЈKП Шумадија затражио на увид уговор са Addiko Bank a.d. Beograd о кредиту намењеног за инвестициона улагања и понављамо поново питања надлежнима:

  • ко је из града понудио, а ко је испред банке прихватио, да објекат Градске тржнице да буде под хипотеком?
  • ко је радио процену?
  • колико је објекат процењен?

Поред тога, позивамо јавно све политичке организације и одборнике у Скупштини града да се изјасне поводом хипотеке над зградом Тржнице.

На крају, апелујемо на надлежне у Градској управи да, у договору са банком, понуде другу могућност за хипотеку.

Народна странка неће одустати од борбе за Тржницу те позивамо грађане и организације да нам се придруже. О свим даљим акцијама обавестићемо јавност.

Народна странка Крагујевац