Народна странка

Народна странка Крагујевац: Где је нестала правда за грађане које је „Стамбено“ оштетило?

Народна странка Крагујевац: Где је нестала правда за грађане које је „Стамбено“ оштетило?

На последњој седници градског парлемента градоначелник Никола Дашић похвалио се ставом Врховног касационог суда којим је буџет града „суштински спасен“ јер је поменути суд одлучио да ће трошкови судског поступка против Јавног стамбеног предузећа а поводом тужби на име незаконите таксе за услуге штампања и издавања рачуна ићи на терет тужиоца односно грађана. 

У неким другим околностима ова одлука ВКС би и била за похвалу да у питању нису тужбе грађана за повратак незаконито наплаћеног новца а које ЈСП, иако су признали грешку, не жели да врати у износу за свих шест већ само за последње три године а све правдајући тиме да је наступила застарелост. На тај начин грађани су бесповратно „донирали“ „Стамбеном“ вишемилионску суму новца. 

Да ли је потребно да пишемо и говоримо о томе кроз шта пролазе обични грађани којима државна предузећа шаљу извршитеље за наплату дуговања и колико ти дугови у међувремену расту захваљујући силним каматама и трошковима „вођења поступка“?

Где је нестала правда за обичне људе којима сада државно предузеће, финансирано новцем свих грађана одбија да исплати комплетан дуг? Зашто је било потребно да прође шест година да би се открила грешка? Колико би још година Јавно стамбено предузеће наплаћивало ове трошкове да грешку нису приметили сами грађани корисници услуга ЈСП?

На крају, да ли је покренут било какав поступак од стране оснивача Јавног стамбеног предузећа односно града Крагујевца у циљу откривања и кажњавања свих одговорних или ће све остати на једном извињењу? Подсећамо да се овде говори о суми од приближно 1.000.000 евра које су незаконито припале Јавно стамбеном предузећу.  

Народна странка Крагујевац