Народна странка

Народна странка Крагујевац: Фалсификованом потврдом о радном искуству до лиценце одговорног урбанисте

Народна странка Крагујевац: Фалсификованом потврдом о радном искуству до лиценце одговорног урбанисте

Тренутни Главни урбаниста града Крагујевца, Иван Марковић добио је лиценцу број 200I0060219 одговорног урбанисте за руковођење израдом урбанистичких планова и урбанистичких пројеката на основу фалсификоване потврде послодавца о радном искуству. То доказује документација коју је Народна странка у Крагујевцу добила од Инжењерске коморе Србије на основу Закона о доступности информација од јавног значаја.

Наиме, у достављеној документацији коју нам је Инжењерска комора Србије послала налази се и потврда послодавца о радном искуству у којој пише да је Иван Марковић у Ортачкој радњи за пројектовање „Круг пројект“ Крагујевац био ангажован од 01.01.2008. до 01.08.2018. године. Ову потврду је „под пуном кривичном и материјалном одговорношћу“ потписао и оверио Зоран Милојковић а сама потврда је издата „за утврђивање испуњености услова за издавање Лиценце 200 – одговорни урбаниста за руковођење израдом урбанистичких планова и урбанистичких пројеката“. Увидом у јавно доступну базу привредника на сајту Агенције за привредне регистре може се видети да је Ортачка радња за пројектовање грађевинских и других објеката „Круг пројект“ из Крагујевца избрисана из регистра још 07.03.2011. године. Тако је Иван Марковић уместо наведених 10 година и 7 месеци у ортачкој радњи са Зораном Милојковићем могао да ради 4 године и 2 месеца.  Додајемо и то да Инжењерска комора Србије не  поседује информације да ли се Ортачка радња „Круг пројект“ коју је Иван Марковић водио заједно са својим тастом Зораном Милојковићем бавила урбанистичким пројектима.

Да постоје неправилности у радној биографији господина Ивана Марковића, ГрО Народне странке у Крагујевцу је више пута предочавао како јавности тако и надлежнима у Скупштини града Крагујевца. У писаном обраћању председнику Скупштине града Мирославу Петрашиновићу и  градоначелнику Николи Дашићу тражили смо да се преиспита одлука о именовању Ивана Марковића за Главног урбанисту града Крагујевца.

Поред тога представници Народне странке су 26.11.2020. године званично послали допис одборничким групама Заједно за Шумадију – Здрава Србија, 300 Крагујевчана – Покрет волим село своје и другима у којем смо скренули пажњу на проблематичну биографију Ивана Марковића а који су одборничке групе игнорисале и тако се ставиле у јасну службу подршке Српској напредној странци.

С обзиром на то да је почињено кривично дело фалсификовања службене исправе тражимо од надлежних да у што краћем року реагују и да Иван Марковић буде смењен као и да одговорни сносе законске последице. У случају да се надлежни оглуше о овај захтев Народна странка у Крагујевцу ће предузети неопходне и законом предвиђене кораке.

Овај скандал представља још један доказ да Српска напредна странка нема квалитетне кадрове који могу обављати одговорне функције у градској власти.

Народна странка сматра да је пред грађанима дужна да укаже на чињенична стања, евентуалне пропусте и да тражи да градска власт ради по закону.

Народна странка Крагујевац