Народна странка

Костолац: Загађеност животне средине и ваздуха расте, квалитет живота драстично опада

Костолац: Загађеност животне средине и ваздуха расте, квалитет живота драстично опада

Грађани општине Костолац годинама имају проблем са угрожавањем животне средине и квалитетом ваздуха у општини.

Одвејавање пепела и прашине са Средњег Костолачког острва, депоније пепела, озибљан је проблем јер нестручним опхођењем долази до правих еколошких катастрофа у виду развејавања пепела и прашине по домаћинствима на територији општине.

Очигледно је промашен пројекат и бачен новац за отварање нове депоније која наводно ради, а и даље већи део пепела иде на Средње Костолачко острво, које је према плану требало бити увелико затворено и рекултивисано.

Као да то није довољно, на пољопривредном земљишту постављен је, без процене утицаја на заштиту животне средине, објекат за производњу бетона капацитета изнад 30т/х за који је по уредби Владе РС потребна процена утицаја. Упркос томе објекат за производњу бетона у власништву Неимар пута ДОО из Салаковца ради пуном паром. Како у току производње остају отпадне воде, Неимар пут ДОО их не одлаже на прописано и обезбеђено место, већ отпадне воде истаче у корито Млаве и то у део који је предвиђен као мрестилиште, причињавајући тако велику еколошку штету већ угроженој реци и подручју. 

Грађани су организовали неколико протеста како би спречили изградњу објекта, а прикупљено је и више од 600 потписника петиције за измештање објекта и постројења. Међутим, председник општине Костолац Серџо Крстаноски није испунио обећање дато грађанима да ће објекат бити измештен Уместо да буде председник свих грађана наше општине, Крстаноски је одлучио да буде услужан само својим криминалним партнерима, 

Апелујемо на надлежене институције Републике Србије да што пре реагују и зауставе овакво понашање које иде на штету наше природе и еколошке заједнице. Народну странку чине људи који воле своју Србију и чији је циљ чистија и уређинија животна средина у нашој отаџбини. 

ОО Народне Странке Костолац